• Szeretném tudni, hogy milyennek találja Ön a labor-és ambulás vizsgálati eredményeimet, mire kell figyelnem, mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webdoktor! Szeretném kérni, hogy az elküldött ambuláns eredményeimet ellemezni sziveskedjen. Véleményezze állapotomat. Neme: nő /2/ Szül.i.: l949. október 11. / 61.év / 2004. január 26.-án vese rosszindulatú daganata, kivéve a vesemed. Bo. nephrectomia történt. 2011. 06. 14.-én készült ultrahanglelet: Vizsgálati kód: 36130 Hasi /áttekinto, komplex/ UH vizsgálat 36120 Mellkasfal vagy hasfal UH vizsgálat 36123 Pleuraur UH vizsgálata 36138 Gyomor-bélrendszer UH vizsgálata 36150 Kismedence transabdominalis UH vizsgálat Iránydiagnózis: C64HO 3, Lelet/Vélemény: A mellkasi sinusokban folyadék nem detectálható. A hepar a bordaivet kissé meghaladja, szerkezete enyhe steatosisra utal. Az epeutak nem tágabbak. A cholecysta kp. nagyságú és falvastagságú, folyékony epét tartalmaz, kőmentes. A pancreas nem szélesebb, szabályos echofelépítésű, homogén. Stp. nephrectomias Is. A bal veseágy szabad. A jobb vese 117x42 mm, parenchyma szélessége és szerkezete megtartott. Üregrendszeri tágulat, kő nem található. Mellékvesék régiója szabad. Lép norm. méretű és echoszerkezetű. A hólyag kevés vizeletet tartalmaz, igy amennyire megitélhető a kismedence rendben. Szabályos hasi nagyerek. Kóros hasi terime, nagyobb nyirokcsomó nem mutathati ki. MELLKAS FELVÉTEL: DIAGNÓZIS: R6880 A rekesz norm. helyzetű, éles szélű, mindkét oldalon kettős ivű. Szinusok szabadok. A tüdőkben parenchymas árnyék nem található Vérbő hilusok. A szív balra újjnyival nagyobb, kimélyült szívöböl, norm. tág orta. Laboreredmények: Glükóz 5,6 mmol/l Nátrium 141 mmol/l Kálium 5,1 mmol/l Karbamid 4,6 mmol/l Kreatinin 73 Umol/l eGFR > 60 ml/perc Koleszterin 5,0 mmol/l Triglicerid 1,75 mmol/l Vérkép automatával IV WBC 7,11 G/l neutrofil 0, 47 limfocita 0,38 monocita 0,09 eozinofil 0,06 bazofil 0,01 abs.neutrofil 3,35 G/l abs.limfocita 2,67 G/l abs.monocita 0,61 G/l abs. eozinofil 0,44 G/l abs. bazofil 0,04 G/l RBC 4,85 T/l HGB 150,00 g/l HCT 0,46 MCV 94,80 fl MCH 30,90 pg MCHC 326,00 g/l RDW 13,60 %CV PLT 353,00 G/l MPV 10,00 fl ......................................................... Kardiológiai ambuláns leletem: Anamézis: Nem dohányzik. Családi cardiovasc. anamnézise stroke-ra nézve pozitiv. Kórelőzményében 1989 óta ismert hypertonia, 2004-ben b.o.-i nephrectomia /malignoma/ szerepelnek. 2008-ban angina pectoris miatt vizsgáltuk, akkor coronaria betegséget nem tartottunk valószinűnek 2008.01.03.-án a terheléses EKG negativ lett. Kontroll vizsgálatra jelentkezik. Időjárásváltozásokat nehezen viseli. Mellhasi fájdalom, nehézlégzése megvan, nem súlyosbodott. 2010. 12. 17.- Kontroll vizsgálatra jelentkezik, otthoni vérnyomása változó, 80-160 hgmm között. Ha vérnyomása ingadozik, akkor szédül, de eszméletvesztése nem volt Mellkasi fájdalom előfordul. Nehézlégzéses panaszai nem súlyosbodtak. 2011.04.08. Zúg a feje,a bal oldalon és nyomást érez. Státusz Cardioresp. statusa rendezett. Puhasejtes alaplégzés, zörej nincs. Tiszta, ritmusos szívhangok, zörej nem hallható, RR: 160/110 Hgmm. P: 74/min. EKG: sinusritmus, balra deviáló R tengely, norm. átvezetési idő, norm. kmrai vezetés és repol. .................................................................................................. Javasolt gyógyszereim: aspirin protect, Coverex AS komb., Frontin, Moduxin Mr, Milurit Panaszaim és kérdésem még, hogy a jobb oldalon nyomó-feszültség érzeteim, fájásaim vannak, a köldököm jobb oldalán gyakran ugy bekeményedik a hasam, hogy szinte mozdulni sem birok. Délután és hajnal felé gyakran erős szívdobogásra ébredek, szinte fulladási érzéseim vannak. Nem iszom sok folyadékot, mert azzal is érzem, hogy talán feszültség érzésem még erősebb. Szeretném panaszaim, és leleteim elemzését, milyen eltérésekre vigyázzak, mit javasol az eredményeim figyelembe vétele alapján.

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi fájdalom témában

        Kedves kérdező! A hasi ultrahangon nem került leírásra eltérés (az eltávolított vesén kívül), a laborok, mellkas rtg, EKG is rendben vannak. A kardiológiai vizsgálatot a panaszok miatt 24 órás Holterrel, szívultrahanggal lehetne még kiegészíteni ritmuszavar kizárása, a szív funkciójának megítélése érdekében (csökkent kamrafunkcióhoz is társulhat éjszakai fulladás). A hasi panaszok miatt gastroenterológus felkeresése javasolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. július 10., 16:45; Megválaszolva: 2011. július 15., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: