• Pitvarfibrilláció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Permanens pitvarfibrillációmat 2x150mg rytmonmal 3x0.25mg xanaxal és napi 2mg syncumaral kezelik illetve szedek még napi 3 szem panangint.Továbbá magass vérnyomásra 1x5610 es covencardot szedek.A gyógyszerek vagy a teljes életmódváltás illetve mindkettő hatására javult annyit az állapotom,hogy csak akkor fibrillálok ha vízszintes helyzetben vagyok,de akkor sem mindig ,naponta kb 20%-ban fibrillálok max.Úgy olvastam,hogy a vérnek kb 2 napig kell pangania a pitvarban mielőtt elkezd alvadni,a veszély pedig abban rejlik amikor visszaáll a szinusz ritmus kilökődhet a vérrög .A kérdésem az lenne hogy szedjem e tovább a véralvadás gátlót ?Mivel pár órás fibrillációim vannak biztos hogy szednem kell?A legkisebb ütésre is tenyérnyi lila foltokkal bevérzésekkel vagyok tele pedig az inr szintem csak 1,8 körül van.Magasabbnál már véres a vizeletem.Kérem szíves válaszát.

        Dr. Bene Orsolya válasza a Pitvarfibrilláció témában

        Kedves kérdező! Az állandó ritmusváltás sem túl szerencsés a stroke-kockázat szempontjából. Hivatalosan van egy rizikóbecslő skála (CHADS-VASc), ami alapján eldönthető, szükséges-e vérhígító kezelés - fiatal életkorban, ha nincs társuló szívbetegség, nincs magas vérnyomás, cukorbetegség, nem volt megelőző stroke, akkor elvileg nem szükséges. Az Ön esetében a magas vérnyomás már egy plusz kockázati tényező, ebben az esetben lehet mérlegelni, hogy aspirin legyen-e a syncumar/marfarin helyett, bár a legújabb vizsgálatok alapján egyértelműen jobbak az utóbbiak a stroke megelőzése szempontjából. Mindenesetre az 1,8-as INR-nek nincs sok értelme. Azonban nem hiszem, hogy itt kellene eldönteni, szedjen-e gyógyszert, és ha igen, melyiket, javaslom, menjen vissza a kardiológushoz és beszéljék meg ezeket a problémákat, különös tekintettel a vérzési hajlamra, lehet, hogy ezek fényében elégnek találják az Aspirin szedését is, amíg nincs több rizikófaktora.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. június 24., 20:56; Megválaszolva: 2011. június 29., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: