• PSVT, phaeocromocytoma, vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Egészségesen étkező (lakto-ovo vegetariánus), nő vagyok, nem iszom, nem dohányzom. Kérdéseim a következők lennének: igényel-e kórházi tartózkodást a katekolamin vizeletből történő kimutatása, vagy sem? Kérheti-e ezt a vizsgálatot háziorvosom (aki egyben belgyógyász végzettségű) is? És általában: végülis mire vallanak a tüneteim, ugyanis már 1 hónapja pocsékul érzem magam mindig: volt EKG-m (terheléses is), echo, 24 órás EKG, vérnyomásmérés, szívizom-szcintigraphia, labor (pajzsmirigyre is), ugyanis a panaszaim a következők. Tavaly nyáron kb. 200-as szívverésre ébredtem. Mire a mentő kiért, már "csak" 140 volt a frekvencia, 130/90-es vérnyomással. (Addig is volt sinus tachykardiám, de nem 200-as! és a vérnyomásom is mindig 110-120/70-80 volt.) Utána jó ideig semmi. Most 1 hónapja újra jött ez a roham és azóta 5-8 naponta már a hatodikat élem át! Elkapta a Holter is: akkor 179 volt a legmagasabb pulzus. Megtörténtek a fenti vizsgálatok egy magánorvosnál, aki nem valószínűsíti a PSVT-t, mert nem egy dobbanással kezdődik és végződik a roham, hanem 1/2, vagy akár 10 perc alatt éri el a maximumot és így lassul le is. Közben iszonyú erővel, megállíthatatlanul remegek, forróságot érzek, ablakot kell nyitni, a halálfélelemtől majd' megőrülök. Az orvosom Betalocot írt fel, de az nem használt. Most 3 napja Concort szedek, ez a (rohamon kívüli) 100-120-as pulzusomat rendbe rakja (75 és 85 közé), rohamom még azóta nem volt. DE: egy másik orvos megijesztett, hogy lehet phaeocromocytoma is és azóta nagyon félek. A rohamaim főleg éjjel, vagy hajnalban jönnek , akkor is főleg úgy, ha elbóbiskolok és felébredek, vagy alvás után, 4 körüli ébredéskor. A múltkor a férjem roham közben (állva) megmérte a vérnyomásomat, 133/91 volt (előtte kb. 4 órával vettem be az esti 20 mg Betalocot), egy korábbi alkalommal pedig a mentősök este negyed 11-kor 9-es vércukrot mértek. (Azóta kétszer is mérettem éhgyomorra, 4,2; 4,5 volt). Amúgy a rohamok alatt csak forróságot érzek, de nem izzadok, nem fáj a fejem, nem ájulok el, ha felállok nem szédelgek. Tényleg lehet ez mellékvese daganat, vagy ne idegesítsem ezzel is magam? Lehet PSVT ilyen "lassú" kezdettel és véggel? Érdemes megcsináltatnom azt a vizelet-vizsgálatot, és ha igen, hogyan zajlik az egész?Elnézést a sok kérdésért, de eléggé meg vagyok rémülve. Válaszát előre is köszönöm! Csilla

        Dr. Bene Orsolya válasza a ritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Technikailag kivitelezhető az otthoni vizeletgyűjtés, de nem vagyok benne biztos, hogy az OEP finanszírozza így, erről a háziorvos tudna nyilatkozni. Amit a vizsgálatról tudni kell, hogy a vizeletet hűteni kell, kávé, kakaó, tea, citrusfélék fogyasztása befolyásolhatja az eredményt, ezért ezek kerülendők, illetve a nagy fizikai terhelés, stressz is emelheti a KA-ok szintjét. A pheochromocytoma nem túl gyakori eltérés, ráadásul csak ez az egy tünet áll mellette, de a "rohamokban" jelentkező szapora pulzus, remegés miatt érdemes kizárni, vizsgálat nélkül azonban nem tudom egyértelműen megnyugtatni, hogy nem erről van szó. PSVT-nél valóban megfigyelhető, hogy hirtelen indul, hirtelen, nagy ütéssel szűnik, ez az EKG-n is látható, ezt én sem tartom valószínűnek, inkább egy pitvari tachycardia jöhet még szóba, bár látni kellene az EKG-t. Esetleg elektrofiziológiai szakrendelés felkeresését lehetne még megpróbálni, ha semmilyen egyéb betegség nem igazolódik a háttérben.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. június 09., 14:24; Megválaszolva: 2011. június 15., 22:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: