• Relax zavar, és 14470

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Köszönöm előző válaszát kedves Dr bene Orsolya Doktornő! Meg volt a szív ultrahang- itt nem a jobb (mint a másik kórházban), hanem a bal oldalamra fordítottak . Eredmények: V max 0,8m/s, ao.gyök:29mm,bill. sept: 24 mm, ao.asc:29mm, Bal kamra Dd: 54mm, Ds: 34 mm, EF 66 %, E/A: 0, 7. septum: 9/13 mm, Bp: 44 m, Jp: 45mm, Jk: 28 mm. És nem mondtak semmit. Olyan rossz amikor az orvos nem komunikál a beteggel, a beteg meg szeretné tudni mi van vele, joga is van hozzá, elvégre a saját szervezetéről van szó...Én úgy szeretném ha őszintén elmagyarázná mit jelent ez, mert akihez vissza viszem, az a Dr-nő is szűk szavú, akkor meg hogyan tudjam mi a bajom és mit tegyek, hogy nagyobb bajokat megelőzzek? Köszönettel várom levelét: Szabó László

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Nem írja az előzményeket, így csak tippelni tudok, hogy Ön érdeklődött a bal Tawara-szárblokk miatt. A szívultrahang leletből hiányolok néhány dolgot - falmozgászavar, többi billentyű állapota-, a leírt értékek viszont nem rosszak. Jó a kamrafunkció, jelentősen nem tágabb a bal kamra. A relax. zavar azt jelenti, hogy a kamra nem tud megfelelően tágulni akkor, amikor elernyed. Ennek lehet az oka magas vérnyomás, túlsúly, de keringészavar is. Mindenesetre szisztolés szívelégtelenség, DCM nem látható (ilyenkor is gyakran látható az EKG-n BTSZB), a fájdalom miatt koszorúér-betegséget kellene kizárni, ehhez valamilyen terheléses vizsgálat lenne célszerű (pl. izotóp, amit említettek is, esetleg terheléses szívultrahang), a terheléses EKG a bal szárblokk miatt nem lenne informatív. Következő lépésként coronaria CT, koszorúér-festés jön szóba. Összességében az UH bemásolt része nem rossz, de még további vizsgálatokra van szükség a fájdalom hátterének tisztázásához. Érdemes egyébként kérdéseket feltenni, ha a vizsgálat közben nem is kommentálja a leletet az orvos, ha Ön kérdez, biztosan kap választ (otthon esetleg írja össze előre a kérdéseket - mire számíthat, kell-e kezelés, lesz-e még vizsgálat, ha eddig minden rendben, még mitől fájhat stb.).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. június 08., 00:41; Megválaszolva: 2011. június 09., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: