• Hasi erek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Dr.Laki András Tisztelt Doktor úr! A minap egy urológiai UH során a kollégája megjegyezte, hogy a hasi ereim el vannak meszsedve és nézessek utána, mert koromhoz képest ez még korai.Kérdésére mondtam, hogy jó a cukorértékem, koleszterinem a felső határon van,nem dohányzom. Hová fordulhatok ezzel és mit jelent ez?

        Dr. Laki András válasza a érelmeszesedés témában

        Tisztelt Kérdező! Az erek (tulajdonképpen az artériák) meszesedéseit leginkább a nyaki erek ultrahang- és keringésvizsgálatából (carotis duplex ultrahang) szokták megállapítani, mivel ezen erek jelentős szakasza jól vizsgálható és reprezentálja a nagyobb erek állapotát; nem mellesleg pedig az egyik legfontosabb artériáink ezek melyek az agyat látják el vérrel. Kérdés, hogy az Ön esetében ezek a megfigyelt meszesedések mennyire vastagok, mennyire érintik az erek belsejét és tulajdonképpen milyen erekről is van szó. A meszesedés nincs is mindig egyenes arányban az érszűkület mértékével, mivel vannak lapos, és tulajdonképpen kevésbé jelentős meszesedések, és léteznek vaskos, szűkítő, de még nem meszes plakkok is. A hasi erekről célzott ultrahangvizsgálatot is lehet végezni, egy bizonyos szintig szintén tájékoztathat a nagyobb hasi artériák esetleges szűkületeiről. Kontrasztanyagos vizsgálatok inkább tünetek, panaszok esetén jöhetnek szóba. Egy nyaki ér (carotis) ultrahangot mindenképpen javasolnék, erre a háziorvosa is adhat beutalót.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. június 03., 06:53; Megválaszolva: 2011. június 05., 21:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: