• Nyaki ultrahang

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr! Nyaki ultrahang vizsgálati eredményre ezt írták:Bal oldalon az a.subclavia áramlása szabályos , de provokált helyzetben a systoles csúcssebesség megnő, a systoles ablak kiszélesedik. Azt szeretném megtudni mit is jelent ez? Válaszát előre köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a Nyaki ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben leírt áramlási jelenségek arra utalhatnak, hogy a kulcscsont alatti verőér, az a. (artéria) subclavia kezdeti szakaszánál, ahol a csontok, szalagok, izmok közül kilép a válltájékra, a kar egyes helyzeteiben, például felemelt és hátrafeszített pozícióban, vagy a fej hátra-oldalra feszítése alatt az eret valamilyen képlet beszűkíti. Ebből ered a sebesség gyorsulása. Ez a jelenség a mellkaskimeneti tünetegyüttes (elterjedt angol nevén Thoracic Outlet Syndrome, rövidítve TOS) részének megfelelhet, ami csont vagy izom eredetű is lehet. Feltételezem, hogy már erre utaló panaszok, tünetek miatt küldték erre a vizsgálatra, mert a kulcscsont alatti artériánál a provokációs próba nemigen tartozik a nyaki erek rutin vizsgálati menetébe. Az eredmény szerint az érben az áramlás gyorsult, ez szerintem arra utal, hogy ez az időszakos szűkület nem nagy fokú, mert súlyos esetben inkább már jelentősen lelassul az áramlás, esetleg meg is szűnik a provokált kartartásra , bár az áramlászavar mértéke függhet a provokáció erősségétől is. A nyugalmi helyzetben normális áramlás azt mutatja hogy itt nincs igazi, állandó érszűkület. Érdemes volna egy nyaki röntgenfelvételt is készíteni, ha még nem volt, hogy fennáll-e nyaki borda ami gyakran, de nem mindig oka a mellkaskimeneti tünetegyüttesnek. A további teendők attól is függenek, hogy mennyire zavaró ez az állapot és érinti-e esetleg az idegi és izomműködéseket is; több szakorvos (reumatológus, ideggyógyász, mellkassebész) véleményére is szükség lehet a kezelés irányának meghatározására.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. június 02., 19:42; Megválaszolva: 2011. június 05., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: