• Leletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr 2 echokardiográfiás leletről,és egy holter vizsgálatról szeretném kikérni a véleményét! 2010.08.18 Echokardiográfiás vizsgálat eredménye: 29mm gyökben 16mm-re kissé meszesebb ao. bill. JK. 30mm, BP. 28mm. Mitr. bill. elülső vitorlája prolabal. Méretek: DD. 53mm. DS. 32mm. EF.69% Septum. 28mm. HF:11mm. BP. hossz 40mm. JP. 38mm Mitralis beáramlás: E: 70mm/s A: 56mm/s BK: kiáramlás: 100mm/s V.max 130 mm/s Tricuspidalis beáramlás szabályos.Segmentalis falmozgási zavar nincs. Vélemény: Enyhe fokú MPS.norm. nagyságú szívüregek.Jó balkamra systoles functio. 2011-05-26 Echokardiográfiás vizsgálat eredménye: 27mm gyökben 15mm-re Jól sep.ao.bill. JK. 30mm, BP. 31mm. Mitr. bill. hátsó vitorlája prolabal. Méretek: DD. 44mm. DS. 27mm. EF.67% Septum. 10mm. HF:10mm. BP. hossz 40mm. JP. 37mm Mitralis beáramlás: E: 71mm/s A: 63mm/s BK: kiáramlás: 90mm/s V.max 120 mm/s Kicsi AI. Tricuspidalis beáramlás szabályos.Segmentalis falmozgási zavar nincs. Vélemény: Enyhe fokú MPS.norm. nagyságú szívüregek.Jó balkamra globális functio. Tisztelt Doktornő! Ön szerint most a Mitr. bill. elülső vitorlája vagy a Mitr. bill. hátsó vitorlája prolabal? Ami volt enyhe fokú meszesedés (29mm gyökben 16mm-re kissé meszesebb ao. bill) az akkor most megszűnt? Jelentenek a két lelet között a mérési számok változásai valamit? Montírozás kezdete 2011.05.31.08:10,vége 2011.06.01.07:44,teljes hossza 23:35. A készülék a programnak megfelelően működött. A vizsgálat összesen 23:34:42 hosszú jól értékelhető 3 csatornás EKG felvételt tartalmaz. Az automata kiértékelés szerint,a felvétel 95712 szívciklust tartalmaz,ennek 99,98%-a normális ütések. A normális ütések 7,a Ves ütések 1, az SVes ütések 2 csoportba sorolhatók. Az EKG domináns ritmusa szinusz ritmus. Az átlagos szív frekvencia (30 másodpercenkénti átlagok alapján) 24 órára 67/perc,nappal 69/perc,éjjel 58/perc,a reggeli időpontban 98/perc,a minimális szívfrekvencia 03:05 időpontban 47/perc.Asystolia (pause 2.5 sec)nem található. Supraventrikuláris ektópia:ritkán előforduló SVES ütések és SV tachycardia/paroxizmus. Ventrikuláris ektópia: ritkán előforduló VES ütések. ST eltérések.: Az ST60 átlagértéke 24 órára stA=0,34 stB=0,27 stC=0,05. A teljes ischaemiás terhelés stA=00:00 stB=00:00 stC=00:00,az ichaemiás események száma 21 Pacemaker:a pacemaker detektálás nincs bekapcsolva. HRV: Átlagos RR távolság 885 ms. A 24 órás HRVti 48,ennek alapján a rizikó alacsony;az SDNN 149, ennek alapján a rizikó alacsony. QT maximum: 412 ms (03:37) QTc maximum: 437 ms (03:49) Ön szerint szükséges további vizsgálat, esetleg időszakosan kontrol vizsgálat? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: B.László

        Dr. Bene Orsolya válasza a Sziv ultrahang témában

        KEdves LÁszló! Az ultrahangok rendben vannak, hogy a hátsó vagy a mellső vitorlán van-e a prolapsus, ahhoz látni kéne magát az UH-ot, így nem tudom megmondani, de mivel nincs jelentős billentyű-elégtelenség, így nincs különösebb jelentősége. Az első leletben a septum gondolom elírás, 28 mm kicsit sok lenne, de erre utaló egyéb Doppler-eltérést nem írtak le. Az aortabillentyű miatt sem kell aggódni, lehet, hogy a kép beállítása miatt tűnt kissé meszesebbnek, de jól működik, jól nyílik. A Holteren sem volt különösebb eltérés. Nem derül ki, mi miatt kezdték el vizsgálni, ettől is függ, van-e szükség további vizsgálatokra. Az eddigiek alapján nincs komoly baj, a prolapsus miatt néhány évente javasolt ultrahangos kontrollra menni, egyebekben a kezelőorvos utasítása (kell-e tovább vizsgálódni) az irányadó.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. június 02., 13:38; Megválaszolva: 2011. június 05., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: