• Infarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mit jelent hogy hasi aorta embólia?-3-om ágú billentyű elégtelenség? és aorta billentyű elégtelenség?

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A hasi aorta embólia nem túl gyakori állapot, az aorta, azaz a főverőér hasi szakaszának elzáródását jelenti, amit pl. egy, a szívből elszabadult vérrög okoz - az embolus inkább az aorta oszlásában akad el, az végtagok súlyos keringészavarát, életveszélyes állapotot okozva. A háromhegyű billentyű a jobb pitvar és kamra között, az aortabillentyű a bal kamra és az aorta közötti "szelep", elégtelenségük azt jelenti, hogy nem zárnak megfelelően, több-kevesebb vért visszaengednek. Ezt I-IV-ig terjedő skálán szokták jellemezni, I. fok elég gyakran leírásra kerül az ultrahang terjedésének köszönhetően, teendőt nem igényel, IV. fok esetén műtétre van szükség.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. május 29., 17:34; Megválaszolva: 2011. május 31., 22:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: