• Öröklés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy a lyukas sziv /jobb pitvari sövényhiány/ hány generáción keresztül öröklödik? 8-1O generáció is lehet? Ha valakinek ez van és két gyereket szül, mindkét gyereknél előfordulhat, vagy csak egyiknél? A férjem anyjának volt ő már meghalt, a férjemnet aki most 65 éves 4O éves korában megmütötték és nincs ezzel problémája, a kisebbik lányom aki 32 éves 6 éves korában megmütötték teljesen jól van, a kislányánál aki most 1 éves szürövizsgálat során / a családi elözményekre való tekintettel/ 6 hónapos korában derült ki, majd neki 2-3 éves korában fogják megmüteni a szivét, egyébként semmi problémája nincs a kisbabának.A nagyobbik lányomnak aki most 37 éves két gyereke van 14 és 1O éves, nekik szerencsére nincs.

        Dr. Veress Dóra válasza a szívfejlődési rendellenesség témában

        Kedves Asszonyom! A pitvari szeptumdefektusok kialakulása általában sok gén együttes hibájából alakul ki, de úgy látszik az Önök családjában egy ennél jóval ritkább forma, az autoszomális domináns öröklődés fordul elő. Ez annyit jelent, hogy aki hordozza a hibás gént, az beteg is lesz, illetve 50%-os valószínűséggel adja tovább a gyermekeinek, ha egészséges házastársa van. Statisztikailag tehát ha két gerek születik, akkor a kettőből egy betegszik meg. A valóságban természetesen előfordulhat, hogy mindkettő egészséges, vagy mindkettő beteg, de ezeknek a vasiációknak kisebb az esélye. Ha valaki a leszármazottak közül egészséges, akkor az ő családjában már nem fog felbukkanni a betegség ezen formája.


        Kérdés: 2011. május 26., 18:42; Megválaszolva: 2011. június 16., 21:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: