• Ájulás, gyomorfájás, hányás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő /Úr! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz: lassan hat éve elájulok néha, vagy ájulás közeli állapotba kerülök, és utóbbi másfél hónapban már harmadjára fordult elő ez, illetve utána 2-3 napig gyomorfájásom volt (illetve még a bordám alatt egyik oldalon szúró fájdalom jelentkezett) és hánytam. Már voltam az évek alatt rengeteg különféle vizsgálaton, az egyetlen amit megállapítottak, hogy erősen ingadozó a vérnyomásom, de nem kaptam rá gyógyszert/kezelést. Az utóbbi időben elég sok stressz ért, erre gondoltam, hogy talán ez lehet a baj, de azért szeretnék utánajárni ennek, vagy legalábbis tanácsot kérni, hogy kihez/hova fordulhatnék, a háziorvosom már nem ad beutalót sehova. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a ájulás témában

        Kedves kérdező! Jó lett volna, ha leírja, milyen vizsgálatok történtek eddig, illetve hogyan zajlik a rosszullét, hogyan kezdődik (szapora szívdobogás vezeti be, esetleg szédülés, vagy csak elsötétül a világ), mi provokálja (álló helyzetben jelentkezik, vagy hirtelen mozdulatra, terhelésre, vagy nyugalomban), látja-e valaki a rosszullétet (mennyi ideig fekszik a földön, van-e végtagrángás, nyelvharapás), stb. Az ilyen rosszulléteknek számos oka lehet, állhat a háttérben kardiológiai (szívizom-betegségek, billentyű-betegség, ritmuszavarok), neurológiai (epilepszia) betegség, reflexes ok (pl. folyadékhiány, vérszegénység kapcsán, vagy hosszas állás után - fiataloknál inkább ez jön szóba), de lehet pszichés oka is. Elsősorban kardiológiai (Holter, szívultrahang, sze. terhelés, esemény Holter, billenőasztal-teszt), ill. neurológiai vizsgálat javasolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. május 16., 23:13; Megválaszolva: 2011. május 23., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: