• Pitvarfibrilláció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! pitvarfibrillációmra 2x150mg rytmonormot szedek 0,25mg xanaxot no és persze syncumart 1-2mg naponta.Magas vérnyomásra 5mg coverex-as.Napközben tűrhető a szinusz ritmus a pulzusom nappal 55-60 között van(béta blokkolót nem szedek)a gond ott kezdődik hogy éjjel lemegy a pulzus 35-40 közzé és el kezdek fibrillálni .Már ez is nagy eredmény .hogy csak 5-6 órás fibrillációim vannak naponta de ez az alacsony pulzus gyanús nekem ha csökkentem a rytmonorm adagot sajnos nem megoldás mert akkor gyakrabbak az események.Azt is észrevettem ,hogy mindig extraszisztolék vezetik be a fibrillációt.azokat pedig a megnövekedett adrenalin szintem idézi elő.A házi orvosom csak annyit tud mondani ,hogy próbáljak meg igy élni ,fogadjam el ez van és kész.Olvastam hogy vannak modernebb hatásosabb gyógyszerek a rytmonorm helyett de kis hazánkban még nem engedélyezték.A konkrét kérdésem az.hogy nem veszélyesen alacsony a 35-40 közötti pulzus? Nem szédülök és nem fulladok de fura meghatározhatatlan érzésem van olyan kor a mellkasomban.Amikor ilyen alacsony a pulzusom vehetek be még egy rytmonormot?Előre is köszönöm válaszát eddig is sokat segített!

        Dr. Bene Orsolya válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves kérdező! Alacsony pulzus esetén nem kellene bevenni pluszban Rytmonormot, azonban érdemes lenne utánajárni ezeknek az alacsony pulzussal járó epizódoknak, Holter EKG segíthet ebben. Lehet, hogy érdemes lenne felkeresni elektrofiziológiai szakrendelést - szóba jöhet esetleg ablációs kezelés (bár ennek nem 100% a sikeraránya), ill. az alacsony pulzus miatt, ha ez egyértelműen összefüggésbe hozható a ritmuszavarral, megfontolható esetleg pacemaker beültetése (önmagában az alvás közben jelentkező 35-40-es pulzus ezt még nem indokolná, bár ha jól veszem ki a leírásából, ébren is szokott ilyen alacsony lenni). Összességében kardiológiai kivizsgálást, szükség esetén elektrofiziológussal történő egyeztetést javasolnék.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. május 10., 12:45; Megválaszolva: 2011. május 16., 00:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: