• Nagyon rossz lett a szívultrahang eredménye?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok!Édesanyám leletéről szeretnék érdeklődni, mert nem nagyon kecsegtettek az orvosok. aortagyök:27mm separatio:17mm, bal kamra:53×38mm, septum,hátsó fal 12mm.Bal pitvar 51×43mm, jobb kamra 28mm,jobb pitvar 50×45mm.EF:34% . E/A:0.5/0.7.Aorta billentyű kalcifikált.Dilatált bal szívfél.Jelentősen károsodott bal kamrai kontraktilitás.Septum kp. és csúcsi harmada elvékonyodot, heges,akyneticus.Dopplerrel: M.I.II. Pf., thr nem látható. 5 éve volt infarktusa akkor azt mondták hogy a szívének egyharmada elhalt. Most csinálták meg ezt az ultrahangot és azt mondták nem nagyon jó. Válaszát előre is köszönöm!!

        WEBBeteg szakértő válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Az ultrahangon egy lezajlott infarktus látható, erre utal az elvékonyodott, akinetikus (nem mozgó), heges jelző. A septum a jobb és bal kamra közti sövényt jelöli, ennek nagy része elhalt. UH-gal a kamra összehúzódó-képességét az ejekciós frakcióval (EF) szokták jellemezni, ami normálisan 50% feletti, ez az édesanyjánál 34%. Mivel a kamraizomzat egy része elhalt, heges, a szív kevesebb vért tud egyszerre kipumpálni, ez fáradékonysághoz, a terhelhetőség csökkenéséhez, fulladáshoz - szívelégtelenséghez - vezet. Gyógyszeresen lehet ezt valamennyire kompenzálni, sokan vannak, akik hosszú évekig elélnek ilyen kamrafunkcióval, bár az életminőség nem 100%-os. A kilátásokról többet a kezelőorvos tudna mondani az édesanyja állapotának pontosabb ismeretében.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. május 09., 15:39; Megválaszolva: 2011. május 13., 08:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: