• Szívritmuszavar 'S,

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Hétfőn kezdődik a kivizsgálásom szívritmuszavar gyanúval, (holter, terhelés) de valószínűleg napokba telik mire időpontot kapok a készülékre. Remélem itt hamarabb választ kapok, mert az sztks orvosok nem mondanak semmit addig, amíg nem diagnosztizáltak a panaszaimat. Szó szerint hallgatnak mint a sír. Szóval körülbelül 3 éve volt az első ilyen és kifejezetten szélsőséges esetekben, utána egyre többször (sosem sikerült ekgn elkapni) Mert hetente, havonta jött elő, amikor legyengültebb állapotban voltam, illetve "rázkódtak a vezetékek, ezen nem látszik semmi". Erősködtem, de elhajtottak. Mostanában pár hónapja szinte naponta érzem, és kezd aggasztani. A problémám kifejezetten a terheléses és a nyugalmi állapot küszöbén fellépő valamilyen ritmuszavar. Egyaránt érzem hirtelen terhelés esetén, illetve terhelés után, amikor a nyugalmi fázis jönne. Tehát a terhelés csúcsának küszöbén extrasystole, vagy kamrai remegés szerű érzésem van, majd utána pár félreverés, és erőteljes mellkasi gyenge ségérzet melllett, szinte minden kis mozdulatra azt érzem, hogy megzavarodik a ritmus. Erőteljesebb légvétel, stb. De ez a küszöb után 15-30 perccel megszűnik és egy átlagos erősségű ütemes szívverés veszi át a helyét, de továbbra is érzem, hogy erőteljesebb fizikai behatásra kimozdítható a ritmusból. Folyamatos furcsa nyomásérzést érzek a fejemben, bár a vérnyomásom állítólag normális. Doktornő. Ennél pontosabban nem tudom leírni a problémámat. Én már megbarátkoztam a hirtelen halál gondolatával és azzal is, hogy ilyen szívvel nem fogok sokáig élni, az sztkban pedig csak akkor fognak "normálisan" kezelni, ha már nagy a baj. Valószínűleg jövőhéten fény derül rá, de önöktől is kérdezem mi lehet ez, és könyörgöm mennyire veszélyes? Tehetek ellene? Fokozatos mozgással, terheléssel megszűntethető lenne? Veszélyben az életem? Azonnal magánorvoshoz fordulnék, amennyiben lenne ezt miből finanszírozni, de sajnos nem tudom. (nyugalmi ekg elvileg tiszta, szóval nincs nyoma szívritmuszavarnak, szívultrahang szerint semmiféle biologiai eltérés nem kimutatható)

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Lehet, hogy már időközben el is kezdődött a kivizsgálás, de vizsgálat nélkül én sem tudnék sokkal többet mondani. Ilyen rendszertelen szívveréseket okozhatnak extraszisztolék, vagy pl. pitvarfibrilláció. Mindkettő társulhat szervi szívbetegséghez, ionzavarhoz, de előfordulhatnak egyébként egészségeseken is - természetesen a szervi eredetet ki kell zárni. Ezek a ritmuszavarok nem életveszélyesek, az extrák nem is feltétlenül indokolnak kezelést, nem kell hirtelen haláltól félni. Pontosabbat mindenesetre a Holter ill. a terhelés mutat majd, ez utóbbival remélhetőleg sikerül elcsípni a panaszok okát, ha elmondása szerint inkább fizikai aktivitás váltja ki a ritmuszavart. A vizsgálatokig azonban mindez csak találgatás, kezelésről, megelőzésről csak az eredmények alapján lehet majd beszélni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 30., 21:10; Megválaszolva: 2011. május 03., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: