• Kardiológiai leletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni kardiológiai leleteim értelmezésében, illetve ha és amennyiben szükséges, akkor milyen kezelést vagy további vizsgálatot javasol. Ezen kívül azért egy konkrét kérdésem is lenne, hogy az első nap készült UH vizsgálaton látott kis mennyiségű PF sáv másnapra felszívódhat? „Cor ritmusos, tachycard.. Pulmo felett érdes légzés. Compenzált. EKG: SR, b.t. állás, fr: 107/min., ép ingervez, ép repo Echocardiographias vizsgálat: Aorta gyök: 29mm, Bal pitvar: 40 mm, Bal kamra (EDD) 49 mm, Bal kamra (ESD): 32 mm, IVS: 10 mm, Hátsó fal: 10 mm, EF: 74 % Norm. felső határon lévő szívüregek. Graciális jól mozgó billentyűk. A perikardiumban kis mennyiségű PF sáv látható. E/A: 0,8 Doplerrel kis MI. A kép minőség finomabb elváltozások azonosítására nem alkalmas, durva billentyű hiba azonban nincs.” Emiatt a elvégeztek másnap egy TEE vizsgálatot, amelyről a következő leletet kaptam: „A pitvari septum ép, rajta kóros áramlás vagy folytonossági hiány nem észlelhető. A bal pitvarban kóros nem látható, pitvari fülcsében throbus nem látható. A mitralis billentyű ép, enyhe insuff. Aorta billentyű háromtasakos, jól nyílik, aorta insuff nincs. Tricusp. insuff: közepes fokú, jet a septumon végig fut. Az aorta descendes intimája kp. Vasta, néhány lapos plakk látható. Vegetatiora utaló elváltozás nem látható.” Ahhoz, hogy ne csak a leletek szó szerinti fordítását kapjam a következőket szeretném még elmondani: A vizsgálatokra azért küldött a háziorvosom, mert már 3-4 éve szakaszosan hetekig tartó hőemelkedéseim vannak, 2002 óta hipertónia betegségem van, amelyet több-kevesebb sikerrel kezelnek, jelenleg közel 3 hónapja köhögök – amelynek oka tüdőgyógyászatilag és gégészetileg nem igazolt, eddig végzett infektológiai vizsgálatok negatívak - , illetve a családomban billentyű betegségi halmozódás van. Édesapámnak 52 éves korában cserélték mitrális billentyűjét, 63 évesen meghalt. Bátyámat 2 évvel ezelött 50 éves korában műtötték neki mitrális billentyűt cseréltek és az aorta billentyűjét plasztikázták. Én 43 éves nő vagyok. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel:

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A két ultrahangon nincs különösebb eltérés. A hőemelkedések miatt góckutatás történt, ennek része, hogy a szívben vegetációkat, azaz baktérium-felrakódásokat keresnek. Ezek gyakran picik, külső, mellkasfalon keresztül végzett UH-gal nehezen láthatóak, ezért kellett a nyeletéses UH. Ilyen szerencsére nem igazolódott, komolyabb billentyűhiba sem látható. A szívburokban normálisan is található némi folyadék, az első UH-n sem valószínű, hogy jelentős mennyiséget láttak volna, valószínűleg nincs jelentősége, de növekedett mennyiség hátterében állhat gyulladás, autoimmun betegség is. A hőemelkedések hátterében én még ez utóbbit próbálnám kizárni, ha egyéb gyulladásos góc nem igazolható.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 30., 09:47; Megválaszolva: 2011. május 03., 19:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: