• Gyermekem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kardiológus szakorvos által kiadott szakvéleményt szeretném megérteni és a lehetséges következményeket megtudni. Mi várható, mivel lehet ezt "rendbe" tenni, mik a szükséges lépések. Mivel még egy hónapig kell várnom hogy a kórházba fogadják. Addig meg nem tudom igazából hogy kell e valamitől féltenem és vigyázni rá még jobban esetleg. Kardiológiai konzílium: Situs solitus -concordans-concordans. Norm. tágasságú szívüregek. Pitvari septumon 3 mm-es kommunikáció látható, nem jelentős bal-jobb shunttel. Norm. av- és semilun. bill-k. M-mode: jó systolés balkamra funkció. Norm. falmozgások. Bk: 40/22 mm, linEF: 45% norm. Norm. ao/bp arány: 15/17 mm norm. nagyerek-norm. áramlással. Pt flow: 1,4 m/s Coa.ao.kizárható Pulmonalis törzsben cca. 2mm.es nyitott Botallo vezetéknek megfelelő áramlás, vmax: 5,0 m/s EKG: sinus ritmus, norm.vezetés és repol. Egy-egy monofoc. kamrai extrasystole. FoA FDA endocarditis profylaxis javasolt. Kérem egy aggódó anya számára kellően részletesen és világosan -egy laikus számára is érthetően- fogalmazza meg nekem a válaszát szépen kérem. Köszönettel és mielőbbi válaszát várva.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Két eltérés látható az ultrahangon, az egyik egy kis lyuk a jobb és bal pitvart elválasztó sövényen, ezzel önmagában lehet, hogy nem is kellene foglalkozni, a másik pedig a magzati életből fennmaradt összeköttetés az aorta (főverőér) és a tüdőt ellátó artéria között. Ezen az ún. Botallo-vezetéken a magasabb nyomású aortából az alacsonyabb nyomású tüdőartériába áramlik a vér, ami terheli a tüdő keringését, ez pedig hosszú távon károsodást okozhat. Ezért a ductus zárását szokták javasolni, ezt ma már gyakran katéteres úton is meg tudják oldani. Az endocarditis profilaxis azt jelenti, hogy pl. fogászati beavatkozás során a szívbelhártya-gyulladás megelőzése érdekében antibiotikum adása szükséges. Összességében nincs durva fejlődési eltérés, ez a hiba valószínűleg katéteres úton orvosolható, többet majd az összes lelet alapján a kezelőorvos tud mondani, de remélem, kicsit sikerült megnyugtatnom.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 27., 16:37; Megválaszolva: 2011. május 04., 15:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: