• szivritmus zavar eseten a ritmus elektronikai uten valo vissszaütese

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fazek Belane györi lakos vagyok, 5 eve szivritmuszavarom van. A balatonfüredi szivkorhaz kezelt betegekent, Dr. Faluközy Jozsefnel rendszeresen jarok vizsgalatokra. Harom eve, 2008. majusaban megprobaltak a ritmust elektronikus uton visszaütni, de nem sikerült. A beavatkozas soran beverzes lett a szuras helyen, a jobb comb föütöer környeken, azota kell syncumart szednem. Azota is gyogyszereket szedek, jelenleg Dr. Kovacs Gabriella györi korhaz föorvosasszonya altal irt gyogyszereket: (1x Nebilet, 1xTritace 5mg, 1x Tritace 5mg/25mg, 1x Digoxin, 1x Syncumar, 1x Milurit, 1xObradon) Novemberig: Dr. Faluközi Jozsef altal irt gyogyszerek: (1-2 Rytmonorm, 1x Accuzide, 1xChinopamil, 1-2 Syncumar, 1x Sortis) Havonta jarok vervetelre, ez alapjan szedem a Syncumart. födiagnozis: I 2090 Angina pectoris, k.m.n.M. hyperton. Tudom, hogy latatlanba nehez valamit is mondani, de a Doktor Ur tanacsat szeretnem kerni, hogy javasolja-e szamomra az uj CT- vizsgalatot. A szivbetegseg nagyon közelröl erinti a csaladot, mivel ferjem Fazek Bela 15 evig volt szivbeteg, harom eve sziveelegtelensegben eltavozott. Panaszaim: faradekonysag, nehez legzes, hidegfront-erzekenyseg, szelsöseges vernyomaseredmenyek, pulzusingadozas, föleg magas pulzusszam, rossz közerzet sajat vernyomasmerö eredmenyei: 121/72/48 , 140/87/87, 131/81/97, 136/93/114, 126/78/100, 105/74/86 A szivritmus zavarra mit javasol, raszannam magam egy ujabb szivritmus visszaütesre, mert a gyogyszerek ugy erzem nem hasznalnak. Valaszat varva maradok tisztelettel Fazek Belane 9026 Györ Votinszky u. 67 Tel. 06 20 918 11 78

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Nem írja, milyen ritmuszavara van, a Syncumar alapján feltételezem, pitvarfibrilláció. Ennek az ablációs kezelése nem könnyű (gondolom, ez történt, ha a combartériánál volt bevérzés), a sikerarány kb. 70-80%-os, nem biztos, hogy érdemes újra megpróbálni, de erről a kezelőorvosa tudna többet mondani. A "visszaütés" másik, gyakrabban alkalmazott típusa, a cardioversio, amikor defibrillátorral vagy gyógyszeresen állítják vissza a ritmust, esetleg megpróbálható, de régóta fennálló ritmuszavarnál általában ez sem sikeres, vagy nem hoz tartós eredményt, a pitvarfibrilláció visszatér. A CT leginkább a koszorúereket ábrázolja, ezek szűkülete esetén lehet indokolt ilyen vizsgálat, erre a panaszok, rizikófaktorok, szívultrahang, terheléses vizsgálatok hívhatják fel a figyelmet. Ha a pulzus gyógyszeresen nem csökkenthető megfelelően, és a panaszokat ez okozza, nem merül fel koszorúér-betegség, akkor még ún. AV-csomó abláció jön szóba (a pitvarok és a kamrák közötti elektromos kapcsolatot megszüntetik), de ehhez pacemaker-beültetésre is szükség van, ekkor nem a ritmuszavar miatti magas pulzusszámmal fog verni a szív, hanem annyival, amennyire beállítják a pacemakert, esetleg ez a megoldás is megfontolható makacs panaszok esetén.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 19., 12:23; Megválaszolva: 2011. április 20., 19:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: