• WPW szindróma és körülményei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! WPW szindrómában szenvedek és 2 hét múlva ezt kezelni is fogják. 2 hónapja kerültem kórházba egy majdnem eszméletvesztéses rosszullét után. A kérdésem az,hogy megéri e bevállalni ezt a műtétet? Utánanéztem az interneten és a statisztika szerint,ha nem kezelem 1:1000-hez,hogy meghalok,de ha kezeltetem,akkor a kezelés közben 1:20-hoz,hogy ottmaradok,de persze ha sikerül,akkor nem lenne többet ilyen problémám. Nem tudom eldönteni,hogy éljek e a félelemmel tovább,vagy bevállaljam ezt a kockázatot és esetlegesen már 2 hét múlva halott legyek. Egy kis kiegészítésként még annyit írnék,hogy mikor ultrahangozták a szívem(2 hónapja),akkor találtak egy kevés folyadékot a szívburokban,de az orvos azt mondta,hogy valószínüleg ez múlófélben van. Ha mégsem,akkor ez befolyásolhatja a műtét kimenetelét,vagy mielőtt hozzámlátnak,újra kivizsgálnak? Előre is köszönöm a válaszukat! Nagyon sokat jelentene nekem!

        Dr. Bene Orsolya válasza a wpw témában

        Kedves kérdező! Az 1:20-hoz arány durva túlzás, a beavatkozás során 2-4%-ban lehet komolyabb szövődménnyel számolni (pacemaker-beültetést indokló ingervezetési zavar, tamponád - jelentős mennyiségű folyadék a szívburokban, ritkábban infarktus, stroke), a halálozás inkább 1 ezrelékre tehető (vagyis 1000 betegből egynél), míg a sikerarány a köteg elhelyezkedésétől függően 90-95% körüli, ha panaszai vannak, érdemes megpróbálni. A minimális folyadéknak a szívburokban valószínűleg nincs jelentősége, de a beavatkozás előtt érdemes kontrollálni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 18., 21:53; Megválaszolva: 2011. április 20., 21:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: