• Pitvarfibrilláció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt web beteg Pár perce guggolásos gyakorlatokat végeztem (kicsit legyengülve) amikor a szívem a terhelés hatására kiesett a ritmusából. A kiérkező mentősök pitvarfibrillációt, ritmuszavart diagnosztizáltak és beutalót adtak terheléses vizsgálatra. Már emberileg teljesen ki vagyok készülve ettől az egésztől. Hallottam olyat, hogy vannak akiknek napokig tart ez a fibrilláció, de valahogy nem tudom elhinni. Mindig olyan érzésem van, hogy az lesz a vége, hogy egy hirtelen rántással, vagy folyamatos remegéssel megáll a szívem és összeesek mint a filmekben. Voltam már kardiologiai vizsgálaton és állítólag semmiféle szervi elváltozás nincs. Mégis terhelés hatására az esetek nagy részében előjön ez a dolog. Már szinte megtanultam úgy levegőt venni, illetve úgy időzíteni a terhelést, hogy elkerülhessem ezt a helyzetet, mégis félek. Valamilyen hozzáértő kardiologus elmagyarázná nekem mi ez? Valóban lehetséges az, hogy napokig érzem ezt? Vagy ezt úgy kell értelmezni, hogy napokig többször előjön, folyamatosan. Egyébként a (teljesen rendszertelen), de körülbelül 80-90-es ritmus egy hirtelen felgyorsulással ér véget -- 200-220-ra tippelek, ami után fokozatosan visszalassul a szív és helyreáll a béke az univerzumban. Szóval legtöbbször korábban amikor ekgra fektettek, ezt az utóbbit rögzítették és öntelten kijelentette sorban minden orvos, hogy ez csak sinus tachycardia (gyors pulzus) Gyakorlatilag nem hitték el, vagy eltussolták a panaszomat a ritmuszavarra, a háziorvos többször át is irányított a pszichiátriára pánikbetegség gyanújával. Hölgyeim/uraim, lehetséges, hogy mentálisan enm vagyok stabil, és nem vagyok egy egyszerű ember, de ezeket nem kitalálom. Valóban félrever a szívem. Szeretném tudni mi ez és mennyire veszélyes, mielőtt végleg bekattanok ettől. Így nem lehet élni. Ezt a kérdést már rengeteg orvosnak feltettem, de egyik sem válaszolt egyenesen. Szeretném tudni a választ! Mennyire veszélyes, mi ez, mit ajánlanak, mit tehetek, mik a kockázatai?

        Dr. Bene Orsolya válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves kérdező! Létezik, hogy a pitvarfibrilláció napokig, sőt évekig tart, de ezt az állandósult ritmuszavart általában már nem szokták megérezni a betegek (legalábbis magát a rendszertelen szívverést nem). A pitvarfibrilláció egyébként többnyire nem életveszélyes ritmuszavar (bár kiválthat szívelégtelenséget, idősebb korban pedig a stroke kivédésére vérhígító kezelés javasolt), bár kétségtelenül kellemetlen lehet. Ha nem egyértelmű, valóban ez okozza-e a panaszt, Holter, esemény Holter elvégzése javasolt, de ha terhelés provokálja, akkor a terheléses EKG-t is jó lenne elvégezni. Bennem még esetleg az merül fel, hogy pitvari flutter áll a háttérben, de jó lenne látni EKG-t is, de rendszertelen szívdobogást okozhatnak extraszisztolék is, bár ahhoz nem társulna 200-as pulzus (ha tényleg ennyi volt). A pitvarfibrillációs epizódok kivédésére a gyógyszeres kezelés mellett/helyett katéteres ablációval is van lehetőség, fiatal betegeknél ez is megpróbálható, flutter esetén inkább az abláció javasolt. Mindenképpen javasolt részletes kivizsgálás, a pánik diagnózisa csak ezután merüljön fel.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 14., 23:53; Megválaszolva: 2011. április 19., 15:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: