• Fibrillatio auric.permanens.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Szeretném tudni, hogy van-e okom aggódni? 11.éve van Mitralls műbillentyüm . Az utóbbi 6 hónapban sajnos nagyon fáradékony lettem,dagad a lábam, nehezen kapok levegöt és a pulzusom 100 feletti általában. A novemberi kontroll vizsgálaton azonnal kórházba utaltak ott állapitották meg a fenti diagnózist, új gyogyszereket kaptam de sajnos nem érzem jól magam./Concor, Digoxin/. Köszönöm türelmét. Zsó

        Dr. Bene Orsolya válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves kérdező! A diagnózis pitvarfibrillációt, pitvarremegést takar, ez a fajta ritmuszavar gyakran társul mitralis billentyűbetegséghez. Normálisan (sinusritmus esetén) a sinuscsomóból indul ki az ingerület, ez a pitvarok, majd a kamrák összehúzódásához vezet (nagyvonalakban leírva a pitvarból a kamrába, majd onnan az aortába, és a szervekhez vezető erekbe jut a vér). Pitvarfibrilláció során a pitvarok nem megfelelően húzódnak össze, nem pumpálnak erőteljesen, hanem "remeg" a faluk, emiatt a kamrák telődése gyengébb, és a kamrák összehúzódása is rendszertelenné, sokszor gyorsabbá is válik (ha kitapintja a pulzusát, érezheti, hogy összevissza ver a szíve). Van, aki meg sem érzi ezt, de vezethet fáradékonysághoz, a terhelhetőség csökkenéséhez, fulladáshoz is (de ezen kívül más is okozhat ilyen panaszokat, jó lenne látni egy szívultrahangos leletet is, milyen a kamrafunkció pl.). A pitvarfibrilláció kezelésekor az egyik lehetőség a sinusritmus visszaállítása, erre a műbillentyű miatt valószínűleg kicsi az esély, másik lehetőség a pulzus csökkentése, emiatt kapja a Concor+Digoxin kombinációt. Amennyiben ezzel nem sikerül megfelelően csökkenteni a pulzust, továbbbra is panaszok vannak, AV-csomó abláció és pacemaker-beültetés még egy lehetséges megoldás, ha mással nem magyarázhatók a panaszok. Mivel lassan fél év eltelt, és nincs változás, érdemes lenne visszamenni kontrollra.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 11., 17:39; Megválaszolva: 2011. április 12., 21:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: