• Nyaki érszűkület

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Fél éve bal oldalon 50%-os nyaki érszűkületet állapítottak meg, ami fél év alatt 60%-ra nőtt. Nem dohányzom, koleszterin csökkentőt , Cardegics port szedek. Vajon továbbra is szűkülhet, ha igen mi a teendő, mit tegyek, hogy ne szűküljön tovább?

        Dr. Bene Orsolya válasza a érszűkület témában

        Kedves kérdező! A szűkület növekedése 50-ről 60%-ra nem feltétlenül jelent romlást, kis különbség jelentkezhet pusztán az ultrahangos mérési technika miatt is - a közepes szűkületek foka nem mindig ítélhető meg pontosan. Ettől függetlenül nem lehet előre megmondani, fog-e romlás bekövetkezni, milyen tempóval fog beszűkülni az ér. Az aspirin (Kardegic) és a koleszterincsökkentő mellett ugyanazok a tanácsok érvényesek, mint a többi érbetegség esetén: vérnyomás beállítása, optimális testsúly elérése, rendszeres fizikai aktivitás, mediterrán jellegű diéta.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 11., 16:17; Megválaszolva: 2011. április 14., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: