• Atoris-adag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly januárjában az össz-koleszterinszintem 6,6 (HDL=1,3) volt, körzeti orvosom esti 1 szem 20 mg Atoris szedését írta elő. Kb. 6 hónap múlva a szint 3,6-ra csökkent, ebből a HDL szintje 0,97-re csökkent, erre orvosom megfelezte az Atoris adagját, vagyis 10 mg-ot szedtem 6 hónapig. Ekkor az össz-koleszterinszintem 4,2 lett, de a HDL tovább csökkent 0,92-re... Most kb. 1,5 hónapja ismét 20 mg-ot szedek, de a kardiológusom 40 mg-ot írt a terápiámba. (magas vérnyomással, enyhefokú aorta ascendens-tágulattal) Kérdésem az lenne, maradjak-e a 20 mg mellett, vagy szedjek 40 mg-ot? Köszönöm a választ!

        Dr. Bene Orsolya válasza a statin témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg egyelőre elég a 20 mg, mivel e mellett elég jó volt az összkoleszterin, egy hónap múlva azonban le kellene kontrollálni a lipidszinteket, és a rizikófaktoroktól (dohányzás, életkor, vérnyomás-értékek, felmerül-e érbetegség), LDL-től is függően emelni tovább az adagot, ha szükséges (hacsak a kardiológus nem látott friss labort, ami alapján a 40mg-ot írta, ekkor indokolt a magasabb dózis szedése). A HDL emelésére rendszeres testmozgás, túlsúly esetén fogyás, dohányzás elhagyása, alkoholfogyasztás mérséklése javasolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 04., 13:27; Megválaszolva: 2011. április 06., 19:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: