• ASD diagnózisa mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Cím! A lányom orvosi alkalmassági vizsgálatán a háziorvos beutalta a kardiológiára. Szív ultrahang és EKG vizsgálata után a diagnózis az alábbi: ASD (kis ASD valószínű), panasz nincs. MPS jelzett MI-val. A Haller utcai Kard. Intézetbe kell időpontot kérnünk. A fenti rövidítéseket kérném lefordítani köznyelvre. Köszönöm előre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívultrahang témában

        Kedves kérdező! Az ASD a pitvari (atrialis) septumdefectus rövidítése, ez egy lyukat jelent a jobb és bal pitvar közötti sövényen. Pici lyuk nem feltétlenül indokol beavatkozást, ráadásul nem is írták biztosra (néha technikától, készülék beállításától függően látható a jobb pitvarban olyan megtévesztő Doppler-jel, ami miatt ASD-t feltételeznek, miközben az nincs is ott), a GOKI-ban majd biztosabbat mondanak. Az MPS mitralis prolapsust jelent, ez a bal pitvar és kamra közötti billentyű jóindulatú eltérése, a billentyű szerkezete ilyenkor lazább, nem zár megfelelően, erre utal a jelzett MI (mitralis insuffitientia, mitralis billentyű-elégtelenség) - ezzel nem kell különösebben foglalkozni, időnként UH-gal ellenőrizni kell, mert ritkán, de romolhat a billentyűhiba.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. április 04., 11:48; Megválaszolva: 2011. április 05., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: