• Szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már 3. napja tapasztalok szívritmus zavart. Pár hete örültem hogy már több mint fél éve nem jelentkezett. Az első alkalomnál rögtön orvoshoz fordultam, meg is volt az első EKG. A görbéim olyanok voltak mint ahogy a nagykönyvbe meg van írva. (Picit hevesebbek) Később megint jelentkeztek a tünetek. Ekkor volt rajtam 24órás cardiotens. A szívem normálisan vert. Az orvos görbeértékelése : picit szőrös, de normális. A tünetek ezután is jelentkeztek. Ekkor már szívultrahangra mentem. A dr.nő megállapította nincs a szívemnek semmi baja, a koszorúsér is rendben van. A tünet a héten megint előjött. A szívem nagyon furcsán ver. 2 nagy verés közé ver egy picit is. A verési forma is -ahogy én érzem persze- öblös, "erölködő" . Néha érzek enyhe szédülést, a tarkómba nagyon ritkán és enyhén belenyilall. Este a szívem ugyan így vert akkor a vérnyomásom 150/70 volt. Reggel ugyan így vert 117/70 volt. Az egyértelmű hogy minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Még is mi okozhatja ? Mire számíthatok a közeljövőben ?

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

        Kedves kérdező! Vizsgálat nélkül nehéz bármit is mondani. Az mindenesetre jó, hogy a szívultrahangon nem volt eltérés. Lehet, hogy csak egyszerű extraszisztoléi vannak (ez a "szőrös görbéből" ugyan nem derül ki), amik szerbi szívbetegség mellett jóindulatúak, kezelést többnyire nem is igényelnek. Esetleg a magasabb vérnyomás-értéket lehetne körbejárni - a magas vny. váltott-e ki ritmuszavart, szédülést, vagy csak a ritmuszavar miatti idegesség miatt emelkedett meg. Esetleg ABPM felhelyezése is megfontolandó, a ritmuszavar megerősítésére ismételt Holter, esemény Holter, ha elérhető, transztelefonos EKG jön szóba.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. április 01., 09:06; Megválaszolva: 2011. április 03., 19:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: