• Eszközök

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Miben különbözik a szivkatéterezéshez használt eszközök a szivburokban levő folyadék "kiszivásához", használt eszközöktől Milyen egyetemi tankönyben vagy esetleg interneten hol találom?

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívkatéterezés témában

        Kedves kérdező! Nem kérdezett egyszerűt, legalábbis ami az irodalmat illeti. A koszorúér-festéshez használatos eszközök a legtöbb kardiológiai könyvben megtalálhatók, míg a pericardiocentesisről leginkább csak leírás található, a neten esetleg pericardiocentesis kit-ként keresve bejön néhány kép, de ezek nem túl látványosak. A módszer mindkét esetben hasonló, az ún. Seldinger-technikával működik. A szívburok "csapolásakor" egy nagyobb átmérőjű tűt vezetnek a szegycsont alól a szívburokba( ultrahangos ellenőrzés mellett), ezen keresztül egy vezetődrótot vezetnek be, ezen pedig egy malacfarokra hasonlító hurokszerű katétert vezetnek be. Szívkatéterezéskor a combtőben, a könyökhajlatban vagy a csuklóban szúrják meg az artériát, a tűn szintén egy vezetődrótot vezetnek fel, majd a tű eltávolítása után a drótra egy műanyag kanült húznak rá, amit bevezetnek az érbe. Ezzel elég egyszer szúrni, a katétereket ezután már ezen az ún. hüvelyen keresztül tudják cserélgetni. Tehát a módszer hasonló, az eszközök és a szúrás helye eltérőek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. március 22., 22:46; Megválaszolva: 2011. március 25., 21:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: