• Max pulzus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Helló! pulzusmérővel szoktam futni. ám a beállitott életkor alapján kikalkulált max-pulzust (190) túlzottan alacsonynak éreztem. mivel serdülőkoromban triatlonoztam, "kézi" méréssel volt alkalmam 250et is mérni. ez alapján is azt gondoltam, a 190 nekem kicsit kevés még így, 15év és jó pár plusz kiló után is.ok, ez persze lehet csúsztatás, nem megfelelő mérés. ám a múlt hétvégén egy futóverseny céljában 223at mutatott a mérőm. honnan lehetek egész biztos benne, hogy ennél többet már nem tud verni a szívem? hogyan tudom pontosan meghatározni a max-pulzusomat? előre is köszi!

        Dr. Bene Orsolya válasza a pulzusszám témában

        Kedves kérdező! A 220-életkor képlet egy átlagos értéket ad. Ezt használjuk pl. koszorúér-betegség kivizsgálásakor a terheléses EKG-n elérendő pulzus meghatározásához, ill. a rendszeres testmozgást most kezdő embereknek adhat hozzávetőleges információt az edzéskor használatos pulzuszónákról. A max. pulzus tulajdonképpen az, amit maximális erőkifejtés esetén a szív el tud érni, ez egyénenként változó. Az életkorral ez a pulzusszám többnyire csökken (ebből indul ki a képlet is), de edzett embereknél ez a csökkenés kisebb mértékű lehet. Legpontosabban terheléses EKG-val lehetne meghatározni a max. pulzust (pl. sportorvosi, terhelésélettani laborban), de ebben esetleg személyi edző is segíthet, vannak erre megfelelő protokollok, de ez előtt is érdemes meggyőződni arról, hogy nincs-e kardiológiai problémája.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. március 09., 14:22; Megválaszolva: 2011. március 11., 09:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: