• Mitralis prolapsus okozhatja ezt a tünetet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!Ismét a segítségét szeretném kérni.Az előző levelemben megírtam a kardiológiai vizsgálat eredményét ezek alapján kérném a tanácsát.Gyakran fordul elő olyan érzés mintha a gyomromban dobogna a szívem és ilyenkor ha levegőt veszek szaporább lesz a pulzusom.Nem tart sokáig,de nagyon rossz érzés.Az előző levelemben említettem,hogy hirtelen mozdulatokra szaporán és szabálytalanul ver a szívem.A minap is ez történt,hirtelen lehuppantam hassal az ágyra és már jött is a ritmuszavar.Szapora és össze-vissza lett a szívdobogásom.Gyorsan megmértem a vérnyomásom 140/90 volt a pulzus 109,de kijelezte a ritmuszavart.Két perc alatt visszaállt normálisra,de nagyon rémisztő volt.A vérnyomásom általában 100/70, 75-85-s pulzussal.A kérdésem a következő lenne:mennyire veszélyes ez a ritmuszavar és mit lehet tenni ellene?Már minden nap rettegek attól,hogy valami nagy baj van,állandóan figyelem magam.Okozhatja ezt a mitralis prolapsus?A szívultrahang kimutatta volna ha baj van?Válaszát előre is köszönöm és elnézést a sok kérdésért!Köszönettel:Evettke

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Elég sok prolapsusos kérdés jön, a már megválaszoltak között nem egyszerű keresni, nem is találtam meg az előzményeket (esetleg be tudná linkelni?), így csak általános választ tudok adni. A prolapsushoz gyakran társulnak ritmuszavarok, ezek egy része ártalmatlan. Ilyenek pl. az extraszisztolék, melyek okozhatnak rendetlen szívdobogást, de enyhe prolapsusnál inkább csak a panasz kellemetlen, teendőt nem igényel. Máskor AVNRT társul a prolapsushoz, ez katéteres ablációs beavatkozást igényelhet, ami jó esetben végleg megoldja a problémát. Súlyosabb billentyűhiba esetén már a prolapsus, a billentyűelégtelenség következtében jelentkezhet pitvarfibrilláció, ami szintén rendszertelen, heves szívdobogással járhat. Ez amiatt is jelentős, mert beleszólhat a műtéti időpont megválasztásába. Ezek elkülönítésére Holter EKG felhelyezése javasolt, ennek eredménye függvényében jön szóba kezelés. Ha a prolapsus enyhe volt, valószínűleg nincs baj, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet megmondani.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. február 28., 11:00; Megválaszolva: 2011. március 02., 21:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: