• Szívbeteg vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődnék,hogy a leírtak alapján van-e komolyabb bajom.Ez az ultrahangos vizsgálat 7 hónapja készült.2-3 napja viszont lassú a pulzusom,pedig álltalában gyors szokott lenni,és sűrűn van szívdobogás érzésem is.Mostanában jól vagyok,de a pulzusom 45-55 közt van pár napja.Ez eléggé aggaszt.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Az ultrahang rendben van, egy kis billentyűhiba látható rajta, ún. prolapsus, de ezzel nincs teendő. A 45-55/perces nyugalmi pulzus önmagában nem lenne aggasztó, sportolóknál, edzett embereknél elég gyakori. Ha panasz (szédülés, eszméletvesztés) társul hozzá, mindenképpen indokolt kontrollvizsgálat. Kérdés, hogy mivel mérte a pulzusszámot? Bizonyos ritmuszavaroknál előfordul, hogy a vártnál korábban jelentkező szívizom-összehúzódás, dobbanás során kevesebb vér kerül az erekbe, és ezt a digitális vérnyomásmérő nem érzékeli (főleg, ha minden 2. ütés ilyen). Mindenesetre, mivel a pulzusszáma elmondása szerint hirtelen változott, szívdobogás-érzés is jelentkezik, lehet, hogy érdemes lenne 24 órás EKG-t (holter) feltetetni, ebben lehet, hogy háziorvosa is tud segíteni (ha tud húzni egy EKG-t, már az is megnyugtató lehet). Valószínűleg nem lesz rajta semmi komoly, de vizsgálat nélkül nehéz megmondani, mi lehet a háttérben.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. február 27., 17:12; Megválaszolva: 2011. március 01., 15:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: