• Véreredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A napokban éves vérvételen voltam,az eredmény Serum CK-MB 360,Serum Kreatin-kináz 422. A többi érték a határon belül van..Semilyen problémát nem érzek, mit tegyek,mit mond az érték a szakértőnek

        Dr. Bene Orsolya válasza a kreatin-kináz témában

        Kedves kérdező! Jó lenne többet tudni a betegségeiről, ill. hogy milyen laborokat néztek még, és persze jó lett volna a vizsgálatot elrendelő orvosnak megmutatni az eredményeket. A CK egy enzim, ami az izmokban, agyban található meg, szintje többnyire valamilyen izomsérülés esetén emelkedik meg. Ennek az enzimnek egyik formája, a CK-MB döntően a szívizomban található, tehát ha ennek szintje az össz-CK egy bizonyos százalékát meghaladja (mint önnél is), szívizom-károsodásra gondolunk, vagyis szívinfarktusra, esetleg szívizom-gyulladásra. Ritkán más betegségek (izombetegségek, vesebetegség, pajzsmirigy-eltérés) is megemelhetik ennek a szintjét, azonban két kiragadott érték alapján nehéz diagnózist felállítani. Mindenesetre ez alapján a két érték alapján mielőbbi orvosi vizsgálat, a szívizom-károsodás kizárása javasolt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. február 16., 18:01; Megválaszolva: 2011. február 18., 19:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: