• Szívbetegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2 éves koromban fedezték fel velem születtett szívbetegségemet fura légzésem során. Mint kiderült pitvari sövényhiánynal születtem és 3 éves koromban meg is mütöttek. A műtét után vettek észre egy újabb lyukat, de végül 9 éves koromban nem tartották fontosnak megműtettni. Már több mint 10 éve UH-ra és EKG-ra járok évente. Pár áve hosszú távú futás alól is felmentettek. A másik diagnózis amit szoktak még írni a nyitott ductus arteriosus. Még most is hallható zörej. Szeretnék többet tudni ASD 2-ről illetve hogy ez mennyire fogja befolyásolni életemet.És a röntgen leletem leírását is szeretném megérteni. Továbbá a mostani röntgen leletem: Szabályos rekeszek. Enyhén fokozott hilusi rajzolat. Tiszta tüdök. Balra kettő haránt ujjal nagyobb cor. Hangsúlyozottabb pitvar-pulmonalis ív. Köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a vitium témában

        Kedves kérdező! Az ASD a bal és jobb pitvar közötti sövényen található lyuk, mely fejlődési hiba következménye, és amin keresztül többnyire bal oldalról jobbra áramlik a vér. A ductus arteriosusnak a magzati életben van jelentősége. Méhen belül a magzat nem a tüdőn, hanem a méhlepényen keresztül kap oxigént, emiatt a magzati keringés eltérő, a két vérkör között több ponton is összeköttetések vannak. Az egyik ilyen a ductus arteriosus, ami az aortát és a tüdőartériát köti össze, és születést követően jó esetben elzáródik. Ha ez nem történik meg, a magasabb nyomású aorta felől a kis nyomású tüdőkeringés felé áramlik a vér. Mindkét eltérés esetében, ha nagy vérmennyiség áramlik át a lyukon/ductuson, az jelentősen terhelheti a tüdőkeringést és a jobb szívfelet, előbb-utóbb visszafordíthatatlan eltéréseket, súlyos panaszokat okozva. Ha viszont csak kis vérmennyiség áramlik át, akkor nem is feltétlenül szükséges beavatkozás, kardiológiai kontrollal terhesség is kihordható. A kilátásokkal kapcsolatosan kezelőorvosa a szívultrahangos lelet ismeretében pontosabb felvilágosítást tudna adni. A mellkas röntgenen kissé nagyobb szív, tágabb tüdőartéria látható, de ez esetben a szívultrahanggal mért értékek a döntőek.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. január 26., 18:40; Megválaszolva: 2011. február 01., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: