• Szív

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni öntöl,hogy mit jelen az,hogy édesapámnak a szivbillentyülye az egyik elvan kocsonyásodva.És,hogy mit okozhat kérem akkor is válaszoljon ha nem jó az eredmény.Köszönöm Zsuzsa

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű témában

        Kedves Zsuzsa! Valószínűleg mitralis prolapsusról van szó. Az esetek nagy részében ez egy jóindulatú elváltozás, a bal pitvar és kamra közötti billentyű és az azt tartó ínhúrok szerkezete kissé lazább, ami a billentyű nem megfelelő záródásához, ún. insuffitientiájához (elégtelenségéhez) vezet. Ezt ultrahanggal 4 fokozatú skálán szokták jellemezni (MI I-IV.). Néhány esetben, főleg férfiaknál, a billentyű kifejezetten megvastagszik a benne felhalmozódó kocsonyás anyagtól, ilyenkor billentyű-elégtelenség súlyosabb fokú szokott lenni, nem ritkán műtéti beavatkozásra van szükség. Arról, hogy édesapjánál ez mennyire súlyos, az ultrahangos eredmény ismeretében lehetne többet mondani.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. január 11., 15:23; Megválaszolva: 2011. január 12., 19:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: