• Fontos koleszterincsökkentő szedése?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapám nemrég járt laborvizsgálaton, ahol megállapították, hogy az össz koleszterinszintje 0,5-del magasabb a kívánt értéknél. Az orvosa egyből felírt neki koleszterincsökkentő készítményt. Más belgyógyász ezzel szemben azt javasolta, hogy ekkora eltérésnél, még nem feltétlenül kell gyógyszert szedni. Mit tegyünk? Várom szíves válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin csökkentés témában

        Mint ahogy általában, ebben az esetben is a részletek* nagyon fontosak. Ugyanis azok alapján kell megtörténnie a kockázatbesorolásnak és az ehhez tartozó terápia ill. megelőző gyógyszeres kezelés meghatározásának. Ezt minden sziv - és érrendszeri beteséggel foglalkozó orvosnak (kardiológus, belgyógyász) tudnia kellene, mivel ez szakmai irányelv! Sajnos ez nem mindig valósul meg, amiből az Ön által is jelzett "véleménykülönbségek" adódnak. Amennyiben részletesen és objektiven kíván tájékozódni ez ügyben , ajánlom Önnek a www.kardiovaszkulariskonszenzus.hu oldalon az Ajánlás aloldalt. Itt a kockázatbesorlás mellett a szükséges tennivalókat is pontosan megtalálhatja.
        Egyébiránt úgy gondolom, orvosukat a fokozott gondosság és előrelátás vezérelte a gyógyszer felírásában, hisz itthon a diéta+ sportszerű mozgás eredményezte koleszterincsökkentésnek az esélye, sajnos, minimális. Továbbá számos nagy esetszámú, evidenciaként számontartott tanulmány azt mutatja, hogy minél alacsonyabb a koleszterinszint ( még a normál tartományon belül is!), annál nagyobb az esélye az érelmeszesedés lassításának,sőt akár a folyamat visszafordításának.

        * részletek: Azaz hány éves az édesapja, volt-e már korábban szív- érrendszeri betesége (koszorúér-betegség, agyi érrendszer betegsége, végtagi ütőerek betegsége), van-e cukorbetesége, van-e veseelégtelenség, elhízott-e, dohányzik-e, volt-e a családjukban korai (<55 év) szív- és érrendszeri esemény (szívinfarctus, agyi ér infarctus, hirtelen szívhalál stb.).

        Dr. Bíró Csaba István , kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-25 21:47:55; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: