• Mellkasi panaszok, szapora szívverés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Másfél évvel ezelőtt (ITP-s vagyok már 1992 óta, lépkivétel 1994-ben volt) sajnos a THR-em 5e-re esett, spontán vérzés alakult ki. A hematológusom Medrol lökés alkalmazását írta elő, és mit ne mondjak használt (persze csak papíron, a mellékhatásoktól agonizáltam). Múlt év decemberében elhagytam a Medrol szedését, és úgy tűnt hogy stabilizálódott az állapotom. Sajnos február végén ismét leesett a THR-em. Ismét spontán vérzésem volt. Ez alkalommal is Medrol lökést kaptam (ahogy előző alkalommal: 200mg/nap-al kezdtem, és ezt csökkentettük) A mellékhatások ismét borzalmasak voltak, de megtanultam kezelni őket. A Medrolt június elején el is hagyhattam, de márciustól Imuran-t szedek a hematológus utasítására (napi 100mg). Azóta a vérképem kielégítő. Viszont a Limfocita számom ingadozó, van hogy 4 vagy 16-18. És a hemoglobin is egy picit alatta van a referenciaértéknek. Amivel kapcsolatban szeretnék kérdezni, az a nagy súlygyarapodás és a vizesedés kapcsán kialakult állapotom. A bőröm több helyen "megnyúlt" és striáim vannak. Továbbá voltak izületi panaszaim, amik idővel elmúltak. Viszont nyár óta megvan a szapora szívverés, és egy fura érzés a bal oldali tüdőm alatt, deréktől egy kicsit felfelé, mintha "zörej" lenne. Ezt legtöbbszőr reggelente, mostanában már napközben is érzem néha (van hogy nem is a lélegzetvétel közben érzem, inkább mozgás hatására tapasztalom). Szóval úgy tudnám körülírni, mintha valami "gurgulázna", "gyűrődne". A szapora szívverésem pedig a nyár folyamán állandó jellegű volt, 100-110/perc. Szeptemberben volt egy komolyabb rosszullétem, egyik reggel arra ébredtem, hogy kegyetlenül zakatolt a szívem. (Mintha gépágyút szorítottam volna a mellkasomnak) Mentőt hívtam (ehhez hasonló még kétszer fordult elő két-három hetes szünetekkel, amikor szintén mentőt kellett hívnom), helyben is és a sűrgősségin is EKG, ami nem mutatott semmit. Majd kardiológia (szívultrahang - negatív, Holter - szinus tachicardia gyanú, vérnyomásom jó)... Pánikzavarra gyanakodtak, szóval még Frontint is szedtem egy ideig amit elhagytam. A szapora szívverésre előszőr Metoprololt írtak fel, majd (amit még ma is szedek) Bisoprololt szedek. Azóta a szapora szívverésem jóval enyhébb lett. Viszont a mellkasi panaszaim megvannak. (Nincs különösebb fájdalmam, leszámítva a bal kulcscsont mögötti tompa fájdalmat, ami szintén mozgásra jön elő) Szóval a tüdőmre visszatérve, a panaszaim szinte csak bal oldalt jelentkeznek. Sohasem megy át érezhető fájdalomba. Az lenne a kérdésem, hogy a Medrol okozta vizesedés, súlygyarapodás okozhatta-e ezeket a szövődményeket? És ha igen, mi lehet? (Többszőr panaszoltam az orvosomnak, de nem mondott rá semmi érdemlegeset)

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A szapora szívverés hátterében állhat a Medrol okozta hízás, de okozhatja vérszegénység is - nem írja, mennyivel alacsonyabb a vörösvértest, hemoglobin. A gurgulázó érzésre nem nagyon van tippem, nem is teljesen egyértelmű, hogy a mellkasában, vagy a bordaív alatt, a hasában érzi - mellkas röntgent, hasi UH-t lehetne nézni, esetleg megnézni a lépeltávolítás helyén nincs-e hegsérv, bár ezzel is nehezen magyarázhatók a panaszok.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. december 09., 23:54; Megválaszolva: 2010. december 15., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: