• Szívbillentyű probléma és pajzsmirigy zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg! A vérképemen kissé megnövekedett a pajzsmirigy működésem.Míg a TSH 0,35-4,00 ig jó,nálam ez 5,34.Már régebb óta éreztem szívritmus zavarokat.Ma voltam ultrahangon,EKG-n,holnap teszik rámn a 24 órás EKG-t.A papíromon a következő van: St.pr: részarányos mellkas,puhasejtes légzéss.Norm.szívhatárok.Rhytmusos szívhangok.Zörej mitr. click. Has puha,betap.hepar,lien nem tap. Végtagok épek EKG: Kp. tengely-állás.PQ=0,16.Keskeny QRS,ST-ie,T-pos. TSH: 5,34 ECHO-CG: JK: 25mm,Ao:24mm,BP:27mm.Háromtasakos,falig nyíló ao.bill. Norm.tág balkamra üreg. DS: 28mm, IVS,HF: 10mm, Prolabáló mitr.bill.A mitr. bill.síkja alatt megjelenő kis regurg látható.Norm.tágasságú jobb szívfél.Hyperkinetikus keringés. Jelzett TI. üregi thrombus,fali mozgás zavar nincs. Lefordítaná nekem számomra is érthetőre?!.Nagyon szépen köszönöm: KisMárta

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A nyugalmi EKG rendben van. Az ultrahang elején leírt rövidítések a szívüregi átmérőket jelölik (Bal Pitvar, Jobb Kamra, AOrta), valamint a kamrafalat (IVS - septum, kamrák közti sövény, HF- hátsó fal), a mért értékek normálisak. A mitralis billentyűn (ami a bal pitvar és kamra között helyezkedik el) prolapsus látható, ez azt jelenti, h. a billentyű szerkezete lazább, emiatt minden szívösszehúzódáskor a bal pitvarba csapódik. Ez jóindulatú eltérés, UH-s követést igényel. Az eltérés miatt nem is zár megfelelően a billentyű, ezt jelenti a regurgitáció, vagyis egy kis vér visszafolyik a kamrából a pitvarba (normálisan a bill. ezt akadályozza meg). Mivel ez kismértékű, nem kell miatta aggódni, elég gyakori eltérés. A hyperkin. keringés arra utal, hogy gyorsan, hevesen vert a szíve a vizsgálat alatt, ez lehet akár izgalom miatt is. Komoly szervi gond nem látszik, a 24 órás EKG többet árul majd el. Jó lenne látni a T3-T4 eredményeket is, önmagában a magas TSH inkább pajzsmirigy-alulműködésre utalna, bár ritmuszavar előfordulhat ilyen esetben is.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. november 24., 16:30; Megválaszolva: 2010. november 29., 18:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: