• Szív

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy én egy 19 éves fiatal lány vagyok,és nem rég kellett mennem kardiológiára.Ott az orvos szívzörejt halott és elküldött szív ultrahangra és carotis ultrahangra.Mikor vissza mennetem kontrollra azt mondta h mindent rndben talált,csak a bal szv pitvarban eggyel kevesebb billentyűm van.Ennek milyen következményei lehetnek? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű témában

        Kedves kérdező! Kicsit pontatlan ez a megfogalmazás, nem tudom, mire gondolhatott az orvosa, esetleg ha bemásolná a leletet, többet tudnék segíteni. A bal szívfélben a bal pitvar és kamra között található a mitralis billentyű, ez gyakran lazább, prolabál, ez a bizonyos mitralis prolapsus is okozhat zörejt, de a billentyű nem hiányzik. A bal kamra és az aorta között pedig az aortabillentyű található, ez normálisan három kis tasakból áll, de fejlődési hiba miatt egyeseknél egy tasak hiányzik, a billentyű ún. bicuspidalis. Ez annyiból érdekes, hogy egy idő után a billentyű beszűkülhet, meszesedhet (akár relatíve fiatal korban is), emiatt rendszeres kontrollra kell járni. A leírás alapján ezek valamelyikére tudok tippelni, lelet nélkül csak ennyit tudok mondani.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. november 15., 12:41; Megválaszolva: 2010. november 18., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: