• WPW - szindróma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! 21 éves lány vagyok és az elmúlt fél évben már többször is jelentkezett hirtelen kialakuló szapora szívverésem ( nyugalomban), ami kb. 5-10 percig tartott. (kb. 135-ös pulzus) Egyik alkalommal nagyon megijedtem és kihívtuk a mentőt. Bevittek pár órára. Készítettek ekg-t, és rákötöttek szívmonitorra. Kaptam K-Mg-os infúziót és 1,25 mg Concort. Majd rövidesen hazaengedtek. Azt szeretném kérdezni, hogy nekem lehet wpw szindrómám? Hogy derítik ki ezt az orvosok, mindig látható az ekg-n, vagy csak amikor roham van? Mert én az elmúlt pár évben 3-szor is megfordultam kardiológusnál, ugyanis nagyon fáradékony vagyok, időnként nehezen kapok levegőt, szédülök, és kellemetlen exrasystoléim is szoktak lenni, amiktől borzasztóan megijedek. Van egy kis szívbillentyű záródási elégtelenségem, (mitrális és tricusp. jelzett) továbbá kis pitvari asd-m és Hyperkinetica. Egyik orvos sem említette még a wpw-szindrómát, de amióta hallottam róla, attól tartok nekem az van. Az ekg-kból, Holterből, és szívultrahangból kiderült volna? Kérem szíveskedjenek nekem válaszolni, mert nagyon félek! Egyébként pánikbeteg is vagyok, és csak remélni merem, hogy attól lehet a szapora pulzus-rohamom, ha ez egyáltalán lehetséges. Kórházi ekg-m: kp tengelyállás, norm. átvezetési idő, QRS. 0.08" ST isoel, T poz. frek: 105/min. Még egyik orvos sem mondta el hogy mi bajom lehet. A pánikbetegséget is én gondolom, hogy van, ez sem biztos. Kérem Ön segítsen nekem! Köszönöm szépen!

        Dr. Bene Orsolya válasza a wpw témában

        Kedves kérdező! A WPW-szindrómának többnyire jól látható EKG-jelei vannak: az átvezetési idő rövid (ez az Ön esetében normális), és a QRS elején egy ún. delta-hullám látható. Ez amiatt van, mert a pitvarokról a kamrákra az ingerület nem (csak) a normál ingervezető rendszeren, hanem egy járulékos kötegen keresztül, a normálisnál gyorsabban vezetődik le. Azért írtam, hogy többnyire, mert időnként előfordul, hogy a köteg csak intermittálóan, időnként vezet, és az EKG-n nem mindig látható a delta-hullám. WPW esetén ált. 150-170/perces, vagy még gyorsabb ritmuszavar alakul ki. A 135/perces pulzusszámnál kicsi a valószínűsége, hogy WPW álljon a háttérben. Mindenesetre, ha gyakran vannak ilyen ritmuszavarok, érdemes lenne 24 órás (Holter) ekg-t, vagy esemény Holtert, transztelefonos EKG-t nézni, hogy csak sinustachycardia okozza a panaszokat (amit esetleg a pánikra lehet fogni), vagy valóban valamilyen ritmuszavar áll azok mögött.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. november 12., 00:13; Megválaszolva: 2010. november 15., 10:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: