• Szivbillentyű

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm, szeretnék a háromhegyű billentyű nem rheumás elégtelenségéről kérdezni. Köszönöm

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbillentyű témában

        Kedves kérdező! A háromhegyű, vagy tricuspidalis billentyű a jobb pitvar és kamra között helyezkedik el. Ez egyfajta szelepként működik, amikor a kamra összehúzódik, hogy a tüdőartériákba vért pumpáljon, a billentyű nem engedi, hogy a pitvarba visszafolyjon a vér. Ez a billentyű sokaknál nem zár teljesen tökéletesen, ezt pl. szívultrahangos méréseknél ki is használjuk. Ha jelentősebb mértékben visszaenged, azt gyakran a jobb kamra kitágulása okozza (a billentyű "vitorlái" egyszerűen nem érnek össze), aminek hátterében állhat tüdőbetegség, a tüdőartéria billentyűjének betegsége, fejlődési rendellenességek, tüdőembólia, a bal szívfél betegségei, de maga a billentyű is lehet beteg különböző gyulladásos (szívbelhártya-gyulladás, reumás láz), tumoros vagy ún. kötőszöveti betegségek miatt. A kezelés jórészt a kiváltó októl függ, sebészi beavatkozás akkor jön szóba, ha maga a billentyű beteg. HA ez diagnózisként szerepelt valamilyen orvosi papírján, attól még nem kell rögtön megijedni, mivel ide tartozik az enyhe elégtelenség is, de kérdése elég általános, ennél konkrétabbat nem tudok írni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. október 21., 15:45; Megválaszolva: 2010. október 26., 17:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: