• Keringési zavar a végtagokban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor(nő)! 4-5 éve azt vettem észre, hogy mérsékeltebb, vagy annál hidegebb időben a végtagjaim, de elsősorban a kezem szinte fagyosan hideggé válik: Az ujjaim vége a leghidegebb, majd felfelé egyre melegebb, az alkarom már normális hőmérsékletű. Ehhez párosul a kézfej vöröses elszíneződése és nyirkossá válása. Észrevettem továbbá, hogyha felállok és az egyik kezemet lent tartom, a másikat felemelem a szívem fölé, akkor ez utóbbi kevésbé lesz hideg, vörös és nyirkos. Én valószínűleg tartom, hogy a dohányzás és az, hogy soha sem használtam kesztyűt hidegebb időben együttese okozta ezt a problémát. A jelenség/betegség neve érdekelne engem és a kezelési javaslat. Természetesen a dohányzásról igyekszem leszokni. :) Üdvözlettel:

        Dr. Szántó Antónia válasza a keringési zavar témában

        Tisztelt Kérdező, a tünetcsoport, amit leír, megfelelhet Raynaud-szindrómának. Ennek az a lényege, hogy a hajszálerek görcse miatt hidegben és stresszhelyzetben ellilulnak, elfehérednek, majd elvörösödnek a kezek (akár a lábak is), néha fájdalom kíséretében. Persze nem minden betegnél van meg mind a három szín. Nagyon nem mindegy, hogy ez valóban csak érgörcs, tehát egy funkcionális jelenség, vagy van a háttérben "érelhalás" is, ami azt jelenti, hogy a hajszálerek a szokásosnál jóval ritkább elrendezésűek, vagy épp fordítva, a pangás miatt "óriáskapillárisok" vannak jelen. Ha ilyen, rendellenes kép látható a hajszálerek mikroszkópos vizsgálata során, akkor ez autoimmun betegségek részjelensége is lehet. De ne ijedjen meg: teljesen jó a meglátása, tehát először a dohányzást hagyja abba, másodszor használjon kesztyűt télen (akár béleltet is). Ha a tünetek így sem szűnnek meg néhány hónap alatt, akkor érdemes tovább vizsgáltatni. Ha megírja, hogy hol lakik, akkor azt is meg tudom mondani, hogy a lakhelyéhez legközelebb ez hol kivitelezhető.


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2010. október 17., 14:54; Megválaszolva: 2010. október 20., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: