• LGL + Q2190 + R0020 folytatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Bene Orsolya Doktor Nő! http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=102475&nev=LGL-szindr%F3ma-%0D Ezen az oldalon találtam leírásást az LGL syndromára, ahol leírják, hogy okozhat heves szívverést, és nehézlégzést is. Tudom, hogy nem feltétlenül ez a gyakori eset, de több minden utal arra, hogy már gyermekkoromban is okozhatott ez problémát. A kérdésem arra utalt, hogy az ablációs műtét mennyire kockázatos? Mert hallottam olyat is, hogy már elég gyakori műtét, illetve, hogy sok esély van rá, hogy pacemaker a vége. Gyógyszert nem szívesen kezdenék szedni ilyen fiatalon.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Próbálom részletesebben leírni, remélem, érthető lesz. Normális esetben a szívben a pitvarokról a kamrákra az elektromos ingerület az AV-csomón keresztül halad át (ez egyfajta szűrőként funkcionál, nem engedi az esetek nagy részében, hogy nagyon gyors impulzusok haladjanak át rajta). Az EKG-n ez a fázis hozza létre a PQ-szakaszt (gyorsabb átvezetés – rövidebb PQ, lassabb átvezetés – hosszabb PQ). Bizonyos esetekben, a szív fejlődése során visszamaradhat ún. járulékos köteg, ezen is le tud a kamrák felé terjedni az ingerület, csak gyorsabban, mint az AV-csomón: emiatt torzul az EKG, rövidül ez a bizonyos PQ. Ebben az esetben a járulékos köteg ablációja, „elégetése” megoldhatja a problémát, megszüntetheti a kialakuló ritmuszavart. Régen úgy gondolták, LGL-szindróma esetén is ilyen extra köteg okozza a gyorsult vezetést, az esetek nagy részében azonban nem lehetett ilyet igazolni, így az is felmerült, hogy a rövidebb PQ „alkati”, normál variánsnak felel meg, ilyenkor pedig nincs mit ablálni. Néhány, ritka alkalommal katéteres úton, elektrofiziológiai vizsgálattal igazolható az összefüggés a rövid PQ és egy esetleges ritmuszavar között, ha a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, ilyenkor szóba jöhet az abláció és pacemaker beültetés (lényegében itt az AV-csomó kiiktatásáról van szó, és mivel megszűnik az elektromos összeköttetés a pitvarok és a kamrák között, ezért van szükség PM-re - ez nincs így minden ritmuszavar esetén). Ezért lenne érdemes Holtert (24 órás EKG-t), esemény Holtert nézni, megnézni, mi az a ritmuszavar, ami a panaszait okozza, indokolt-e egyáltalán kezelés. Ha van egy EKG-val dokumentált ritmuszavar, annak függvényében lehet dönteni arról, kell-e gyógyszer, esetleg szükség van elektrofiziológiai vizsgálatra, ami alapján megtervezhető a kezelés - ezt aritmia, elektrofiziológiai szakrendelésen fogják megítélni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. szeptember 19., 20:49; Megválaszolva: 2010. szeptember 21., 23:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: