• Mozogni kellene? Ennyi az egész?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Az utóbbi időben munkahelyváltás miatt nehéz időszakon mentem keresztül, ezért több vizsgálaton is voltam. Minden vizsgálat (kardiológia, hasi uh, vérkép stb.), azt mutatta ki, hogy semmilyen szervi problémám nincs, sőt a vérképem tökéletes, az EKG-m rendben, bár a terhelésvizsgálat egyérteműen kimutatta, hogy a terhelhetőségem jelentősen csökkent. Sajnos ülőmunkát kell végeznem, napi 8-12 órát is gyakran, és az elmúlt másfél évben szinte semmit nem mozogtam. Előtte rendszeresen sportoltam, edzettem, bicikliztem. Kisebb pocakot is sikerült növesztenem azonban az utóbbi időben. Soha nem volt komoly egészségügyi problémám, de az elmúlt időszakban minden nap fájt valamim. E vizsgálatokat az előzte meg, hogy szívdobogásérzésem volt, a vérnyomásom 145/100 volt, könnyen kifáradtam főleg szellemileg, maximalista vagyok, sok stressz ért. Volt, hogy éjszaka levegő után kapkodva ébredtem fel. Ezek a tünetek elmúltak, életmódot váltottam, igyekszem mozogni, megválogatom, hogy mit eszek, így a puffadásérzésem is elmúlt a hasban (vérnomáscsökkentő gyógyszert is kaptam, de azt abbahagytam három nap után, orvosi utasításra, mert nem jól éreztem magam tőle). Egyedül a magas vérnyomásérték maradt, de furcsa módon csak az orvosnál produkálok magasat, otthon egy héten keresztül óránként mértem, kb. 125/74-76 volt az átlagos érték. Mostmár csak egy panaszom maradt, ami nem tudom összefüggésben van-e a leírtakkal. Ülésnél vagy ha előre hajolok, többször érzek a nyakból kiinduló furcsa nyomásérzést, olyan mintha, hirtelen az orromban, az arcomban összetolulna a vér. Néha olyan mintha az orr ereit telítené, és ilyenkor kisebb fulladásérzésem van. Sem fekvésnél, sem álló helyzetben nem érzem ezt. Nem tudom, hogy szervi baj-e ez, esetleg a lelki megviseltségnek még egy megmaradt tünete? Mivel állhat ez összefüggésben? Esetleg a szervezetem büntet az elmúlt másfél évért? Izomprobléma lehet emögött a merev nyak miatt az egész napos képernyőbámulás miatt? Minden orvos a mozgást tanácsolja, de tényleg attól minden rendbe jön? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi panasz témában

        Kedves kérdező! Tulajdonképpen meg is válaszolta a kérdést. Az ülőmunka (főleg, ha ehhez görnyedt testtartás is társul) különféle gerincpanaszokhoz, a hát, nyak, derék fájdalmához vezethet. A mozgáshiány elhízáshoz, következésképpen magasabb vérnyomáshoz, magasabb pulzusszámhoz, kisebb terhelhetőséghez, cukorbetegséghez vezet. Valószínűleg napi rendszeres testmozgás mellett (legyen az kocogás, úszás, kerékpározás) csökkennének a panaszok, ráadásul a munkahelyi stressz is könnyebben levezethető lenne.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. augusztus 21., 21:35; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 13:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: