• Tüdőprobléma, vagy valami más?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Előre is elnézést a kissé hosszúra nyúló kérdésért. Átlagosan mozgásszegény életmódot élek, ezért 1,5 hónapja elhatároztam, hogy futni járok. Majdnem minden hétköznap, este 8 felé egy fél vagy 1 órát a helyi füvesített sportpályán futok. (Egy kör kb 350 méter). Általánosan az a bajom, hogy úgyérzem túl hamar kifulladok. 22 éves, 170cm magas fiatalember vagyok, a súlyom 64kg, tehát kövérnek nem lehet mondani. A dohányzást is kerülöm, ezért nem értem mi lehet a probléma. A futás sebessége sem túl gyors, olyan laza kocogás inkább. Kb az első kör feléig szinte normális (olyan gyaloglós) légzéssel futok. 2 kör után már eléggé úgy érzem, hogy nincs levegőm, és bár próbálok mélyeket lélegezni, mégis gyorsan kapkodom a levegőt. 4 kör után szakad rólam a víz, és meg kell állnom kifújni magam pár percre. Összességében ilyen pihenésekkel 8-10-12 kört futok összesen. Érdekes, hogy talán egy hűvösebb és szárazabb napon 10 kört sikerült egyszerre lefutni, de rá 2 nappal már a 3-dik kör után kifulladtam. Úgy vélem, hogy most is ugyanolyan hamar kifulladok, mint a futások elkezdése előtt. Kezdetben ráfogtam, hogy a gyenge kondíció eredménye, de mostmár valami tüdőproblémára gyanakszom. Lehet ez enyhe asztma, vagy valami más? Ha nem terhelem magam, akkor nem szoktam fulladni, meg ilyen "rohamok" sincsenek. Köhögni egyáltalán nem szoktam. Ehhez kapcsolódik egy másik probléma is, mégpedig hosszú idő óta folyamatosan fennáll a következő: Időnként ilyen sárgás váladékot kell köpnöm. Nyeléskor érzem, hogy valami váladék van a torkomon, ezt általában torokköszörüléssel távolíthatom el. Nem tudom, hogy esetleg a tüdőből jöhet-e. Köhögési ingerem nincs, és ha erőltetem a köhögést, akkor sem tűnik mélyről feljövőnek. (Korábban csúnya megfázásnál volt, hogy mélyről jött, de ez nem olyan.) Voltam ezzel fülorrgégésznél, aki semmit nem talált, szerinte ez "adottság" lehet. Az orrmelléküreg röntgen sem mutatott semmit ki. A refluxot is kizárták egy kellemetlen gyomortükrözéssel, ezért gondoltam a tüdőre, mint esetleges váladékforrás. Amennyiben passzív dohányos légkörbe kerülök, akkor a váladékozás erősödik. Allergiát kizártam, mert az orrom nem folyik, alapvetően tiszta, és tüsszögnöm sem kell. (A mandulámat is kivették régen, nem tudom, hogy ez lényeges-e) Ezen tünetekből mit gondol, mi lehet a probléma forrása? Lehet, hogy a két tünet teljesen független, vagy természetes is? (Mondjuk a váladékozás engem nagyon idegesít, mert sokszor rekedt vagyok, és a lehelletem sem az igazi.)

        Dr. Rákóczi Éva válasza a belgyógyászat témában

        Tisztelt Uram! A tünetek, panaszok alapján én mégis felvetném az aééergia lehetőségét. Sajnos a köpetürítés is ezt támasztja alá. Keressen fel egy tüdőgyógyászt, aki fel fogja mérni a tüdőfunkciókat, és teljeskürű allergológiai kivizsgőálásra is szüksége van. Ha ez igazolódna, akkor egy kezdődő allergiás asthmával nem szabad nyirkos nedves légkörben futni, sőt, egyáltalán nem érdemes a tüdőt futással terhelni. Van más sport is, ami kíméli a légzőrendszert.


        Dr. Rákóczi Éva
        infektológus

        Dr. Rákóczi Éva

        Kérdés: 2010. augusztus 19., 16:37; Megválaszolva: 2010. szeptember 06., 10:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: