• Szív vagy légzőszervi?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Régóta van magas vérnyomásom, szívritmus zavarom, I. fokú MI, enyhe diasztolés funkciózavar, 2 tip. diabétesz. Szedem a gyógyszereimet (B-blokkoló, Ca-csatorna blokkoló, indapamid, meforal, atorvastatin), és nagyjából rendben is vagyok. Ám néha szokott lenni vérnyomáskiugrásom, erre kaptam Cordaflex sprayt. Azt veszem észre amikor ezt a sprayt használom, hogy megkönnyebbül az egész mellkasom, a légzésem is könnyebbé válik. Ezért volt már rá példa, hogy amikor a vérnyomásom rendben volt (130/85), de nyomás volt a mellkasomon, és nehézlégzés, akkor is használtam a sprayt, és jobban lettem, mindig érzem ezt a nagy megkönnyebbülést. Mire utalhat ez? Van-e valami teendő, vagy nyugodtan használhatom normál vérnyomás mellett is? Egyébként fél évenként kell kardiológiai kontrollra járnom, de a következő alkalom majd csak 3 hónap múlva esedékes. Köszönöm a válszt.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A Cordaflex spray hatóanyaga értágító hatású, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Ugyanilyen hatást fejt ki a koszorúerekre, hasonlóan a nitrát spray-hez (bár a mechanizmus más). Elképzelhető, hogy a mellkasi panasz hátterében koszorúér-szűkület vagy -görcs áll, emiatt szűnik meg a panasz akkor is, ha a vérnyomás normális. (Normális vérnyomás esetén befújva fennáll a veszélye, hogy a tenzió leesik, szédülést váltva ki). Ha a panaszok újkeletűek, javasolt hamarabb beiktatni a kardiológiai kontrollt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. augusztus 11., 13:45; Megválaszolva: 2010. augusztus 12., 15:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: