• Szív

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        28 éves vagyok,aktívan sportolok(foci) kiskorom óta. Állandó,,gondot" jelentett már nagyon régóta,hogy a szívem alkalmanként nagyon fájt. Legtöbbször csak nyugalomban jelentkezik,vagy élesen szúró,amolyan áramütésszerű érzéssel és mintha egy nyílvesszőt lőttek volna belém,vagy pedig erősen nyomó érzés,amit úgy kell elképzelni,hogy volt,hanyatt fekvésből,egyszerűen nem tudtam felülni. Van hogy elég sűrűn előfordul,mondjuk egy nap alatt többször is és van olyan,hogy 1 hónapig semmi. 3 vagy 4 olyan eset volt amikor már én is megijedtem,mert szó szerint térdre ,,vert" olyan rohammal talált meg. Az egyik ilyen alkalmat követő napon elmentem a háziorvoshoz,aki egy ekg után angina pectoris-al küldött sürgőségire. Ott nem történt semmi izgalmas,kaptam nyelv alá egy kis nitromint,aztán haza küldtek azzal,hogy majd vizsgáltassam ki magam. Kaptam egy hónapra rá időpontot,ahol egy ultrahangos vizsgálatot csináltak és megállapították,hogy nagyon erős szívem van,de ez egy focista betegség és vagy lesz valamikor baj,vagy nem. Mostanában ráadásul sokkal fáradékonyabb is vagyok és előfordult már többször,hogy bal kezemen zsibadtak az újaim. Levegőt is egyre nehezebben kapok sokszor. Mi lehet ez és mit lehetne tenni,ha már felénk nem tesznek semmit sem? Több alkalommal írtam már,de nem tudták beazonosítani az üzenetek íróját az anonimitás miatt,ezért a levél végére bemásoltam a legutóbbi üzenetet is,hátha. Köszönöm még egyszer! Szív problémával írtam pár napja és azt el felejtettem leírni,-amit a válaszban is hiányolt-hogy milyen vizsgálatokat alkalmaztak.Igazából semmi különöset,egy egyszerű ultrahangos vizsgálat történt és annyi. Terheléses ekg-re nem küldtek el,mert azt mondták nekem felesleges ,mert sportolok,meg egyébként is volt pár éve,akkor sem mutatott semmit... Köszönöm a válaszát ismét!Érkezett:2010-08-03 17:50:29

        Dr. Bene Orsolya válasza a mellkasi panasz témában

        Kedves kérdező! A világért sem szeretnék betegségtudatot kialakítani Önben, de mindenképpen érdemes lenne a panaszok végére járni. Mint már írtam, több oka is lehet a mellkasi fájdalomnak, de sportolóként különösen fontos a szív eredetet kizárni. A negatív szívultrahang megnyugtató - kizárja bizonyos szívizombetegségek fennállását, amik hajlamosíthatnak hirtelen szívhalálra, illetve kizárható billentyűbetegségek, korábbi infarktus megléte. Egy ismételt terheléses EKG, vagy izotópos vizsgálat megnyugtató lenne koszorúér-betegség szempontjából (bár életkora alapján kevésbé lehet erre számítani, de volt már rá példa). Érdemes megyei kórház, egyetemi klinika kardiológiai szakrendelésére beutalót kérni. Amennyiben minden vizsgálat negatív, úgy mozgásszervi irányban, pl. reumatológia szakrendelésen lehetne még vizsgálódni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. augusztus 04., 18:23; Megválaszolva: 2010. augusztus 06., 18:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: