• Mérs tág. bal kamra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szorongásos vagyok (gépészetet hallgatok egyetemen, stresszes típus vagyok), pánikzavarra kezdtek kezelni. Az eddigi hirtelen mellkasi fájdalmaimnál kizárták a szív eredetet (is) (terheléses szív-tesztek ugyan nem voltak, de EKG volt 4-szer, holter egyszer volt, és rendben volt mindegyik. Valamint az egyik "pánikrohamnak" tekintett hosszú tachycardia során szívenzim vizsgálat is volt. Mind az összes rendben volt.) Végül szívultrahangra is kaptam időpontot, aminek a végén azt mondták, minden rendben van. A echokardiográfiai lelet szöveges része (szó szerinti szövegezés): "Vélemény: Mérs tág. bal kamra szegmentalis falmozgászavar nélkül. Szívbillentyűk épek. Thrombus, pericardialis folyadék nem látható. Mitralis beáramlás, airta kiáramlás normál. Jó bal kamra systolés functio Allandoan szorong, tachycard. Keringése stabil. EKG-n eltérés nem igazolható." Tehát örülnöm kellene és örülök is hogy minden rendben, de a "mérs tág bal kamra" bogarat ültetett a fülembe. Mit jelent ez? Mérsékelten tágult a bal kamra? Sajnos ott helyben nem volt alkalmam rákérdezni. Nagy köszönettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg a bal kamra a megadott normálértékeknél kissé tágabb, de ez elég relatív, jó lenne az értékeket is ismerni. Tágabb kamrát okozhat pl. rendszeres sport is, míg a szívizom gyulladása, cardiomyopathiák csökkentebb kamrafunkcióval is járnának. Az Ön esetében a billentyűkkel, a szívizomzat összehúzódásával nincs baj (jó a kamrafunkció, nincs falmozgászavar), így nincs ok aggodalomra, esetleg fél év múlva érdemes egy kontroll UH-t nézni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. július 13., 17:13; Megválaszolva: 2010. július 16., 14:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: