• Coronarographia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Javasolták, milyen veszélyekkel jár? Aspirin protect felírása helyett , Astris-ot írtak fel. Jó-e ez így? Köszönettel.

        Dr. Bene Orsolya válasza a coronarographia témában

        Kedves kérdező! Mint minden invazív beavatkozásnak, a szívkatéterezésnek is lehetnek szövődményei. A beavatkozást a combtő, a könyökhajlat, illetve mostanában leginkább a csukló artériájának megszúrásával szokták elvégezni. Az első két esetben gyakrabban fordulhat elő a szúrás helyén érszövődmény (vérzés, vérömleny ), azonban alkattól, az erek állapotától is függ, milyen behatolásból történik a katéter felvezetése. A vérzések többnyire komolyabb beavatkozás nélkül kezelhetők, érsebészeti műtétre ritkán van szükség. A vizsgálat során ritmuszavar, vérnyomás-emelkedés vagy -esés is előfordulhat, ezek miatt gyógyszerek adására lehet szükség. A kontrasztanyagok használata az arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciót, fennálló vesebetegség, cukorbaj esetén vesefunkció-romlást válthat ki. Sokkal ritkább (de nem elhanyagolható) a súlyosabb szövődmények száma - egy-egy lesodródó mészdarab érelzáródást okozhat, aminek következtében stroke, infarktus alakulhat ki, ha a katéter megsérti a koszorúeret, sürgős szívműtétre lehet szükség. Ezek a szövődmények szerencsére ritkák, de a beavatkozást mindig gondos mérlegelést követően, megfelelő indikációval kell elvégezni. Az Aspirin és az Astrix hatóanyaga megegyezik, nyugodtan szedheti az utóbbit. Üdvözlettel, dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2010. június 17., 16:39; Megválaszolva: 2010. június 21., 17:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó