• Milyen életmódot javasol szívritmuszavarra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni mit jelent amit a leletemen olvastam sajnos akkor nem tudtam beszélni az orvosommal annyit mondtak csak,hogy emeljem a Nebacop nevű gyógyszeremet 10mg-ra. A holter vizsgálat eredménye: malignus kamrai ritmuszavar,ischaemiás esemény, jelentős pausa nem volt. SDNN:110msec.,SVES:207,VES:4 Mérs. beszükűlt heart rate variabilitas. Nagyon megijedtem mikor olvastam mert úgy hallottam hogy ez a ritmuszavar okozza a legtöbb hirtelen szívhalált. ÖN szerint milyen életmódot kellene folytatnom ahhoz hogy ne romoljon tovább a helyzet?

        WEBBeteg szakértő válasza a EKG témában

        Kedves kérdező! A leírt lelet alapján nem teljesen értem, melyik ritmuszavartól ijedt meg ennyire. A malignus kamrai ritmuszavar valóban vezethet hirtelen szívhalálhoz, de Önnek ilyenje nem volt a felvételen. Néhány extraszisztole, "bedobbanás" látható, de ezek száma sem magas, nem kell miattuk aggódni. A szívfrekvencia variabilitás beszűkülése a vegetatív idegrendszer egyensúlyának zavarára utalhat, kockázati jelentősége pl. gyenge szívizomzat esetén, infarktust követően van, valószínűleg emiatt sem kell izgulni. Nem szerepel a leletben, milyenek voltak a pulzusszámok, feltételezhetően magasak, emiatt kellett a gyógyszer dózisán emelni. Nem ismerem a korábbi leleteit, a szívének állapotát, de a pulzusszám csökkentésében túlsúly esetén fogyás (így csökken a szívre rótt plusz teher), rendszeres testmozgás (pl. napi 30 perc tempósabb séta - a szívizomzat is edzettebbé válik), dohányzás elhagyása is segíthet. Ezeket mindenesetre beszélje meg kezelőorvosával is, hiszen ő ismeri a teljes kórtörténetét.



        Kérdés: 2010-05-21 13:26:09; Megválaszolva: 2010. május 21., 13:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: