• Szívnagyobbodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már írtam egyszer, de túl kevés volt az információ. Voltam kardiológián, ott egy kevésbé kedves ember fogadott, aki feltűnően nem is foglalkoztott azzal hogy mi a bajom. Nem igazán tűnt megnyerőnek amit mondott, azt mondtam semmi baja a szívemnek, de így: "Jó hát hagyjuk ezt a szívet még, ténbyleg gyors, de ez ilyen aktív szív" Ugyanis nagyon gyorsan szokott néha dobogni. De nem ez volt a legfontosabb bajom. Fáj a tüdőm, nehézlégzésem van, néha rámjön a fuldoklás, nagyon rossz, szeretnék már oxigént érezni. 17 éves vagyok. Az orvosnak mondtam mindezt, mire elutalt a kardiológiára, ahol ez történt. Visszamentem az eredménnyel, beutalt a tüdőgondozóba. Ott elvégeztek mindent. Akkor mondták hogy tüdőmmel semmi, de nagy a szívem eléggé, de ezzel nem is foglalkoztak tovább. Azt is mondták hogy vérnyomás beteg vagyok, mivel most is 153/80 volt, és amúgy általában is ilyen 140, 130 körül van.  Nem mondanám magam nagyon idegesnek, csak a szokásos, suli, de így nem hiszem hogy idegalapú. Főleg az oldalam fáj, néha szibbadás érzek a mellkasomba. A fejem is sokszor fáj, de nem foglalkozok vele. Gyógyszereket nem nagyon szedek, ritkán, akkor is enyhe fájdalomcsillapítókat pl hasgörcsre. Nem mozgok annyira sokat, úgy tudtam a szívnagyobbodás a sportoloóknak van inkább, mert sokat mozognak. Szoktam mozogni de nem olyan mértékben. Megyek még majd allergia vizsgálatra, de nem hiszem hogy allergiás lennék, sokan azt mondják, lehet asztmás vagyok, de nem derült ki a tüdőgondozóba. Ezért kérdeztem hogy mi lehet a következménye a szívnagyobbodásnak? Választ előre is köszönöm.  

        WEBBeteg szakértő válasza a szívnagyobbodás témában

        Kedves kérdező! Röntgennel észlelhető szívnagyobbodás hátterében számos tényező állhat (valóban, sportolóknál is jelentkezhet a szívizom megvastagodása ill. a szívüregek méreteinek növekedése következtében), bár a leírt nagyobbodás kardiológiai vizsgálat során nem mindig észlelhető. Mindenesetre az eltérés és a nehézlégzés miatt indokolt lenne egy szívultrahang elvégzése, ez pontos képet adna a szív méretéről, funkciójáról - nem tudom, a kardiológiai szakrendelésen történt-e ilyen vizsgálat, a leletek ismerete nélkül nehéz nyilatkozni. Emellett a magas vérnyomás miatt is indokolt a részletesebb kivizsgálás (ennek következtében is kialakulhat a szívnagyobbodás, légszomj), illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés. Javasolt kardiológiai kontroll, illetve a területileg illetékes hypertonia centrum felkeresése.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Dr. Bene Orsolya
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-04-19 20:10:23; Megválaszolva: 2010. április 19., 20:10

        Tudjon meg többet: szívnagyobbodás

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt webdoktor! Kb. egy hónapja magnéziumot szedek, mert izomremegést tapasztaltam, és egy vérnyomásméro muszer szívritmuszavart is kimutatott. Azóta a kézrememegés olyan szinten mérséklodött, hogy már nem zavar semmiben, egyéb...
        Tisztelt Doktor úr !55 éves normál testsúlyú nő vagyok. 3 éve magas vérnyomás miatt gyógyszereket szedek. Szeptember óta egyre fáradékonyabb voltam,július közepétől már gyengének érzem magam.3 hete betegállományban vagyok miatta,ma...
        Tisztelt Doktor/Nő, Úr! Kardiológiai szűrésen felmerült a pulmonális hipertónia betegség nálam. Semmilyen tünetem nincs, nem vagyok fáradékony, szédülős, ájulós, köhögős. Az ultrahang vizsgálat+EKG jelzett zörejt a jobb szívfél...
        Az átlagvérnyomás 130/80 Koleszterin 4,6 Triglicerid: 2,1 VES beütések Diagnózisnak Hypertrópiás BK. relax zavar. tágabb ao.gyök. tágult BK. jó falmozgások, jó syst BKF, ép jobb szívfél. Hypertoniás szív. Glukoz 6.5. a három havi...
        Tisztelt Doktor nő!Voltam ECHO vizsgálaton ezt írta az orvos bal kamrai üregek tágabbak,falvastagságok normálisak.Globális systolés bal kamra funkció jelentősen csökkent,segmentális famozgászavar nincs,típusos spherikus balkamra,diffus...
        Tisztelt Kardiológus Doktor Úr/Nő! Az utóbbi 2-3 hónapban egyre többször halálfélelem fog el, ami eddig nem fordult elő. Sokszor egy csepp feszültségtől, vagy kisebb emeléstől, ill. ha csak a fotelban kicsit kényelmetlen a hátamnak, akkor...
        Tisztelt Doktor Úr! A férjem 47 éves, vese-és cukorbeteg. Nemrég elküldték egy röntgen vizsgálatra, ahol szívnagyobbodást mutatott a röntgen, bal oldalt. Sajnos az orvosa, aki elküldte a vizsgálatra, szabadságon van, a háziorvosunk is, így...
        Tisztelt Válaszoló! Olyan kérdés miatt fordulok Önhöz, hogy alapjáraton 120/60-70 szokott lenni a vérnyomásom, nagyon régóta sportolok rendszeresen, de mostanában(pár hónapja) azt vettem észre, hogy ha edzés után lemérem a vérnyomásomat,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 28éves férfi vagyok 185cm/84kg Kerékpározás közbeni 10perces mellkas fájdalom,nehézlégzés után mentem el háziorvos majd kardiológiára. Ott végeztek labor vizsgálatokat,nyaki uh. hasi uh, szív echo negativok voltak....
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 1 éve ültettek be pacemakert, amit azóta rendszeresen állíttatni kell, mert nem a rossz ritmusra út rá, hanem mindig egy kicsivel később. A helyi kardiológus rendszeresen készít Holter vizsgálatot, hogy tudjuk,...
        Kedves Hölgyem/Uram! A héten voltam céges orvosi vizsgálaton és az elkészült ekg eredményemmel nem volt elégedett az orvos. Kontrollra küldött. Időpontot sajnos elég sokára kaptam, így szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a csatolt...
        Tiszteletem,a szívultrahang leletről kérnék véleményt:BKD 48,3mm,BKS 31,8mm,IVS 10mm,HFD 9mm,EDV 109,1ml, ESV 40,3ml, SV 68,8ml, EF 63,1%, FS 34,2%, 82bpm, Cardial output 5,642lit., BP 35mm, JK 20mm Doppler Ao: V-max 1,64m/s, insuff. nem látható,...
        Jó napot kívánok! A kinyomtatott EKG papíron található angol nyelvű eredmény jelentése érdekelne.Az EKG alapján szív UH vizsgálaton is voltam,szívizom gyulladás gyanúja miatt,ami nem igazolódott.Volt controll EKG-m,ami az elsővel...
        Tiszteletem Dr Úr/Nő! Azt szeretnem megkerdezni hogy mikor reggel megszokttam nézni a pulzusomat ami 48 szokott lenni. Hogy ez normalis-e? Sportolni most nem sportolok! 10 evvel ezelott sportolttam kemenyen, de abba hagyttam! Napkozben ha ulok akkor 60-70...
        Tiszteletem! Olyan kérdésem lenne, hogy feküdtem az ágyba, számitogépeztem, mikor hirtelen a bal oldalon a mellem alatt elkezdett szúrni és jó pár másodpercig eltartott. Azt szeretném kérdezni, hogy ez Szívinfartus lehetett?
        Tisztelt Doktor Úr!24 éves fiú vagyok veleszületett kéthegyü aorta billentyűm van. A kérdésem a következő lenne. Ilyen fajta szivbillentyű rendellenességgel sportolhatok e meg milyen intenzitàssal . Mire kell odafigyelnem ezzel a betegséggel...
        Fulladásos rohamaim vannak, nincs levegő. Általában esténként jelentkezik, mintha valami nyomná a mellkasom. Egy , másfél óra mólva, nyomtalanul elmúlik és sokszor napokig nincs semmi bajom, aztán minden kezdpdik elóről.Valamikor köhögök,...
        Jó napot.Szeretnék érdeklődni a betegségemmel kapcsolatban.Nem rég tudtam meg hogy a szívbetegségem 1-es fokúból átment 2-es be.És a szívproblémám lényegében aorta billentyű elzáródás,ha jól tudom.És szeretném megkérdezni,hogy vissza...
        Régóta sportolok, 12 éves koromtól igazolt öttusázóvoltam egészen 23-éves koromig. Kisseb megszakításokkal mindig edzettem legalább heti 2-3 alkalommal. A télen és még a tavasszal is 10-12km-ekt futottam 5:30-as ezrekkel terepen. Mostanában...
        Kedves Dr Úrnő/Úr! Korábban már volt kérdésem a témával kapcsolatban azóta pontosabban április hónapban meg volt a szokásos három éves kontrollvizsgálat. A korábbi évekhez képest semmi nem változott, EKG és a szívultrahang nem mutatott...