• Szívnagyobbodásnak milyen következményei lehetnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már írtam egyszer, de túl kevés volt az információ. Voltam kardiológián, ott egy kevésbé kedves ember fogadott, aki feltűnően nem is foglalkoztott azzal hogy mi a bajom. Nem igazán tűnt megnyerőnek amit mondott, azt mondtam semmi baja a szívemnek, de így: "Jó hát hagyjuk ezt a szívet még, ténbyleg gyors, de ez ilyen aktív szív" Ugyanis nagyon gyorsan szokott néha dobogni. De nem ez volt a legfontosabb bajom. Fáj a tüdőm, nehézlégzésem van, néha rámjön a fuldoklás, nagyon rossz, szeretnék már oxigént érezni. 17 éves vagyok. Az orvosnak mondtam mindezt, mire elutalt a kardiológiára, ahol ez történt. Visszamentem az eredménnyel, beutalt a tüdőgondozóba. Ott elvégeztek mindent. Akkor mondták hogy tüdőmmel semmi, de nagy a szívem eléggé, de ezzel nem is foglalkoztak tovább. Azt is mondták hogy vérnyomás beteg vagyok, mivel most is 153/80 volt, és amúgy általában is ilyen 140, 130 körül van.  Nem mondanám magam nagyon idegesnek, csak a szokásos, suli, de így nem hiszem hogy idegalapú. Főleg az oldalam fáj, néha szibbadás érzek a mellkasomba. A fejem is sokszor fáj, de nem foglalkozok vele. Gyógyszereket nem nagyon szedek, ritkán, akkor is enyhe fájdalomcsillapítókat pl hasgörcsre. Nem mozgok annyira sokat, úgy tudtam a szívnagyobbodás a sportoloóknak van inkább, mert sokat mozognak. Szoktam mozogni de nem olyan mértékben. Megyek még majd allergia vizsgálatra, de nem hiszem hogy allergiás lennék, sokan azt mondják, lehet asztmás vagyok, de nem derült ki a tüdőgondozóba. Ezért kérdeztem hogy mi lehet a következménye a szívnagyobbodásnak? Választ előre is köszönöm.  

        WEBBeteg szakértő válasza a szívnagyobbodás témában

        Kedves kérdező! Röntgennel észlelhető szívnagyobbodás hátterében számos tényező állhat (valóban, sportolóknál is jelentkezhet a szívizom megvastagodása ill. a szívüregek méreteinek növekedése következtében), bár a leírt nagyobbodás kardiológiai vizsgálat során nem mindig észlelhető. Mindenesetre az eltérés és a nehézlégzés miatt indokolt lenne egy szívultrahang elvégzése, ez pontos képet adna a szív méretéről, funkciójáról - nem tudom, a kardiológiai szakrendelésen történt-e ilyen vizsgálat, a leletek ismerete nélkül nehéz nyilatkozni. Emellett a magas vérnyomás miatt is indokolt a részletesebb kivizsgálás (ennek következtében is kialakulhat a szívnagyobbodás, légszomj), illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés. Javasolt kardiológiai kontroll, illetve a területileg illetékes hypertonia centrum felkeresése.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-04-19 20:10:23; Megválaszolva: 2010. április 19., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tiszetlt Doktornő ! Most kaptam meg a válaszát,melyet köszönök.A leletekkel kapcsolatban a terheléses EKG jelentése érdekelne,mert arról nem irt.Kérném szépen legyen kedves valamit mondani róla. A Kálium szintet kérdezte meg a magnéziumot:A...
        Jo napot 9éve vagyok pánikbeteg 6évig szedtem antidepit 3éve nem szedem csak a nyugtatót azóta nagyon előjött a pánik egésznap stresszben élek félek mindentől vizsgálom magam figyelem magam a szivem hogyan ver stb a mai napon a játszotéren...
        A problémám a következő lenne. Május végén volt egy komoly rosszullétem. Rengeteg stressz ért, erős dohányosként éjszakás műszakban 50 szál cigit elszívtam. Reggel hazaérve lefeküdtem, hogy aludjak, de nem sikerült csak 2 órát. Erős...
        jonapot pitvari extrasistolét álaitotak meg 24oras ekg-én az lene a kérdesem hogy veszelyes ez megálhat a szivem terhelhetem magam valaszat elore is koszonom
        Tisztelt Doktornő! Márciusban volt egy rosszullétem, szédültem, elmosódottan láttam, és zúgott a fejem, de eszméletvesztésem nem volt. Otthon történt, miután jobban lettem megmértük a vérnyomásomat. A vérnyomás normális volt, 110/69,...
        Tisztelt doktornő! Szépen kérem szakmai tanácsát, mert rengeteget jártam az utóbbi fél évben sürgősségin, tahycardiával. 18 éves koromig rengeteget sportoltam(verseny úszás, labdajátékok,tánc, stb..), mondhatni erős szívem volt, alig...