• Szívnagyobbodásnak milyen következményei lehetnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már írtam egyszer, de túl kevés volt az információ. Voltam kardiológián, ott egy kevésbé kedves ember fogadott, aki feltűnően nem is foglalkoztott azzal hogy mi a bajom. Nem igazán tűnt megnyerőnek amit mondott, azt mondtam semmi baja a szívemnek, de így: "Jó hát hagyjuk ezt a szívet még, ténbyleg gyors, de ez ilyen aktív szív" Ugyanis nagyon gyorsan szokott néha dobogni. De nem ez volt a legfontosabb bajom. Fáj a tüdőm, nehézlégzésem van, néha rámjön a fuldoklás, nagyon rossz, szeretnék már oxigént érezni. 17 éves vagyok. Az orvosnak mondtam mindezt, mire elutalt a kardiológiára, ahol ez történt. Visszamentem az eredménnyel, beutalt a tüdőgondozóba. Ott elvégeztek mindent. Akkor mondták hogy tüdőmmel semmi, de nagy a szívem eléggé, de ezzel nem is foglalkoztak tovább. Azt is mondták hogy vérnyomás beteg vagyok, mivel most is 153/80 volt, és amúgy általában is ilyen 140, 130 körül van.  Nem mondanám magam nagyon idegesnek, csak a szokásos, suli, de így nem hiszem hogy idegalapú. Főleg az oldalam fáj, néha szibbadás érzek a mellkasomba. A fejem is sokszor fáj, de nem foglalkozok vele. Gyógyszereket nem nagyon szedek, ritkán, akkor is enyhe fájdalomcsillapítókat pl hasgörcsre. Nem mozgok annyira sokat, úgy tudtam a szívnagyobbodás a sportoloóknak van inkább, mert sokat mozognak. Szoktam mozogni de nem olyan mértékben. Megyek még majd allergia vizsgálatra, de nem hiszem hogy allergiás lennék, sokan azt mondják, lehet asztmás vagyok, de nem derült ki a tüdőgondozóba. Ezért kérdeztem hogy mi lehet a következménye a szívnagyobbodásnak? Választ előre is köszönöm.  

        WEBBeteg szakértő válasza a szívnagyobbodás témában

        Kedves kérdező! Röntgennel észlelhető szívnagyobbodás hátterében számos tényező állhat (valóban, sportolóknál is jelentkezhet a szívizom megvastagodása ill. a szívüregek méreteinek növekedése következtében), bár a leírt nagyobbodás kardiológiai vizsgálat során nem mindig észlelhető. Mindenesetre az eltérés és a nehézlégzés miatt indokolt lenne egy szívultrahang elvégzése, ez pontos képet adna a szív méretéről, funkciójáról - nem tudom, a kardiológiai szakrendelésen történt-e ilyen vizsgálat, a leletek ismerete nélkül nehéz nyilatkozni. Emellett a magas vérnyomás miatt is indokolt a részletesebb kivizsgálás (ennek következtében is kialakulhat a szívnagyobbodás, légszomj), illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés. Javasolt kardiológiai kontroll, illetve a területileg illetékes hypertonia centrum felkeresése.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-04-19 20:10:23; Megválaszolva: 2010. április 19., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 2 hónapja voltam mindenféle kivizsgáláson voltam szív ultrahangon ott azt mondták minden rendben megjártam a sürgősségit is ott volt 2 féle EKG, 3 vérkép, vér gáz ott is azt mondták hogy minden jó csak fel stresszeltem...
        Üdvözlöm. Stent beültetės utáni felėpülėsröl kėrdeznėk. ( koszoruėr tågitås volt 3 vm hosszan) Mennyi ideig tart a felėpülės?? Mikor szűnnek mev a szúrások a mellkasban? 9 napja műtöttek, azt mondtåk h egy påv nap alatt helyrejön,...
        Tisztelt dr. Nőúr Mai nap kezdett el szurni a szivem allat allat amikor mely levegőtt de nem mindig csak idokeng de akkor vagy 5-6 percig egy folytaban lehet hogy azert lenne mert hirtelen szokok le a dohányzásrol vagy tul aggodom a dolgot ?
        Tisztelt Doktornő! Férjem hónapok óta küzd erős térdfájdalommal.Voltunk orvosnál aki ígérte a műtétet de sajnos ez idáig nem került sor rá.Egy ismerősünk ajánlott egy orvost,el is mentünk hozzá (sürgősségi osztályra),aki minden...
        Tisztelt Doktornő! Olyan problémám lenne, amit önállóan nem igazán tudok értelmezni, mivel az interneten se találok rá választ. Nagyon sokszor bevizesedik a combom és a lábszáram, egyik napról a másikra, képes több centit is feldagadni,...
        Tisztelt Doktorúr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok önokhoz, hogy 34 éves férfi vagyok. Sajnos hypohonder es szorongásos depresszióval kezelnek, pánikszindrómálval. Minden évben elmegyek vizsgalatokra amolyan szűrővizsgálatokra. Most voltam...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Körűlbelűl 1-1,5 hete mellkasi fájdalom lépett fel nállam. Semmi más fájdalom nnem jelenzkezett, se szédülés, hányinger, fejfájás de még a közérzetem sem változott. Nem erős fájdalomrol van szó, és semmi...