• Szívnagyobbodásnak milyen következményei lehetnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már írtam egyszer, de túl kevés volt az információ. Voltam kardiológián, ott egy kevésbé kedves ember fogadott, aki feltűnően nem is foglalkoztott azzal hogy mi a bajom. Nem igazán tűnt megnyerőnek amit mondott, azt mondtam semmi baja a szívemnek, de így: "Jó hát hagyjuk ezt a szívet még, ténbyleg gyors, de ez ilyen aktív szív" Ugyanis nagyon gyorsan szokott néha dobogni. De nem ez volt a legfontosabb bajom. Fáj a tüdőm, nehézlégzésem van, néha rámjön a fuldoklás, nagyon rossz, szeretnék már oxigént érezni. 17 éves vagyok. Az orvosnak mondtam mindezt, mire elutalt a kardiológiára, ahol ez történt. Visszamentem az eredménnyel, beutalt a tüdőgondozóba. Ott elvégeztek mindent. Akkor mondták hogy tüdőmmel semmi, de nagy a szívem eléggé, de ezzel nem is foglalkoztak tovább. Azt is mondták hogy vérnyomás beteg vagyok, mivel most is 153/80 volt, és amúgy általában is ilyen 140, 130 körül van.  Nem mondanám magam nagyon idegesnek, csak a szokásos, suli, de így nem hiszem hogy idegalapú. Főleg az oldalam fáj, néha szibbadás érzek a mellkasomba. A fejem is sokszor fáj, de nem foglalkozok vele. Gyógyszereket nem nagyon szedek, ritkán, akkor is enyhe fájdalomcsillapítókat pl hasgörcsre. Nem mozgok annyira sokat, úgy tudtam a szívnagyobbodás a sportoloóknak van inkább, mert sokat mozognak. Szoktam mozogni de nem olyan mértékben. Megyek még majd allergia vizsgálatra, de nem hiszem hogy allergiás lennék, sokan azt mondják, lehet asztmás vagyok, de nem derült ki a tüdőgondozóba. Ezért kérdeztem hogy mi lehet a következménye a szívnagyobbodásnak? Választ előre is köszönöm.  

        WEBBeteg szakértő válasza a szívnagyobbodás témában

        Kedves kérdező! Röntgennel észlelhető szívnagyobbodás hátterében számos tényező állhat (valóban, sportolóknál is jelentkezhet a szívizom megvastagodása ill. a szívüregek méreteinek növekedése következtében), bár a leírt nagyobbodás kardiológiai vizsgálat során nem mindig észlelhető. Mindenesetre az eltérés és a nehézlégzés miatt indokolt lenne egy szívultrahang elvégzése, ez pontos képet adna a szív méretéről, funkciójáról - nem tudom, a kardiológiai szakrendelésen történt-e ilyen vizsgálat, a leletek ismerete nélkül nehéz nyilatkozni. Emellett a magas vérnyomás miatt is indokolt a részletesebb kivizsgálás (ennek következtében is kialakulhat a szívnagyobbodás, légszomj), illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés. Javasolt kardiológiai kontroll, illetve a területileg illetékes hypertonia centrum felkeresése.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.


        Kérdés: 2010-04-19 20:10:23; Megválaszolva: 2010. április 19., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mit jelentenek az ekg leleten a következők? sinus rythm leftward axis S1, S2, S3 pattern consider right ventricular hypertrophy QRS(T) Contour abnormality consistent with aneroseptal infarct age undeterminded 5.62
        Kedves Dr. Molnár Dóra! Egyéb okból kifolyólag voltam neurológiai kivizsgáláson, ahol a nyakam jobboldala körül zörejt észleltek, és azt mondták, hogy valószínűleg egy ártalmatlan carotis kinking. Természetesen megyek ultrahangra, a...
        Tisztelt Doktor úr/Nő.Ülő munkát végzek és nyugalmi állapotban a pulzusom 60-90között mozog.Elkezdtem futni hogy egézségesebb életmódot folytassak és 1 óra futás után a pulzusom csak 4-5 óra elteltével áll vissza az eredeti nyugalmi...
        Jónapot!Pihenéskor,nyugalmi állapotban nyomásérzést,enyhe fájdalmat érzek a mellkasom bal oldalán.Nyáron voltam kardiológián,szemészeten,vérvételen,minden oké volt. Izgulós pasi vagyok. Kicsit félek,halálfélelmeim gyakran vannak....
        Kedves Doktornő! 24 órás vérnyomás monitorozás alacsony pulzust mutatott néhány esetben .A vérnyomásom rendben van, szívultrahang rendben- nem mutatott eltérést, komplett labor vizsgálatnál nincs eltérés.24 órás Ekg 40/min körüli...
        TISZTELT DR NŐ AV ABLÁLT PACEMAKERES BETEG VAGYOK MOST VOLTAM SZIVIZOTÓPON MERT FULLADOK, AZ AMBULÁNS LAPON EZ VAN IRVA. FIX PERFUSIOS DEFECTUS MELLETTINFEROLATERALIS ÉS INFEROSEPTALIS REVERZIBILIS PERFUSIOS DEFECTUS IS ÁBRÁZOLÓDOTT... KÉREM IRJA MEG...
        Üdvözlöm kèrdèseim a következők lennènek 3èves korom òta kezelnek dilatatìv cardiomyopatiàval de soha nem èreztem hogy befolyàlnà a fuzika allapotomat fizikai munka munka mellett intenzìven sportoltam (ökőlvìvàs) mostmàr 8 9 bònapja...
        Tisztelt Doktornő! 41 éves férfi vagyok nagyon stresszes munkahellyel, 3 kisgyermekkel. Magas vérnoymásomat egy rosszullét után diagnosztizálták 2004-ben, azóta napi 1/2 Blokium Diut szedtem rá (Tritace hatástalan volt), ezzel rendben is volt,...
        Kedves Dr Nő Segitseget szeretnem kerni evente jarok kardiologiara mivel cukros vagyok 5eve szeretem karban tartani a szervezetem.Mindig ritmis zavar miatt megyek es magas pulzus extra utesek miatt van hogy evente 2x is voltam 2018 augusztusaban holteren...
        Jó napot kívánok. 1987ben születtem szívritmus zavarral. Pár év elteltével rendszeres kardiológiai viszgálatok után megallapitottak hogy kinőltem. 2014.ben iker terhességem lett, és a 16.hetben és a 34.hetben is megállítottak...