• Lila száj

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gyakran ha vázom nagyon lila lesz a szám, nem tudom ez mennyire normális. Tegnap is, amikor nagyon fáztam, annyira lila lett a szám és elsápadtam, hogy azt hitték körülöttem, h rosszul vagyok. Mi lehet ennek az oka?

        WEBBeteg szakértő válasza a cyanosis témában

        Az Ön által leirt tünet viszonylag gyakori és normális jelenség az esetek legnagyobb részében. Orvosi szaknyelven a cyanosisnak az egyik formája ( ún. perifériás cyanosis). Elsősorban hideg viz vagy levegő hatására érösszehúzódás (vasokonstikció) alakul ki, ami elsősorban az ajak, a körömágy, a fül és az arc kiemelkedő részein lilás-kékes elszíneződés formájában mutatkozik. Ezek a tünetek érösszehúzódásra hajlamosabb egyénekben gyakoribb és feltűnőbb. Vélhetően Ön is ezek közé tartozik.
        Azonban az esetek kisebb részében, természetesen, ez betegségek tünete is lehet:  az ún. centrális cyanosist (a cyanosis másik formáját) okozhatja szívbetegség, sziv- és érfejlődési rendellensség, tüdőbetegség, érbetegség és a vörösvértestekben lévő oxygénszállító molekula, a hemoglobin abnormalitásai is. Ezen beteségek gyanújához viszont egyéb tünetek, vizsgálattal észlelhető eltérések is kellenek (pl. fizikai terhelés hatására a centrális cyanosis mértéke növekszik, kifejezett nehézlégzéses panaszok mellett, vagy szívzörejek jelenléte, laboratóriumi eltérések) valamint fontos az Ön kora, a tünetek fennállásának ideje és társbetegségek megléte is. Amennyiben bármilyen egyéb tünetet is észlel  javaslom forduljon kardiológus-belgyógyász és pulmonológus szakorvoshoz!
         
        Dr. Bíró Csaba István
        kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-08 00:11:48; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: