• Vérkeringés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor!

        Egyre fáradékonyabb vagyok és feledékenyebb.

        Cardiológiai vélemény: A pitvari sövényen 26x14 mm-es pitvari septum aneurysma észlelhető, mely gyakorlatilag a jobb pitvar felé domborodik ? VCS felöli részén

        6 mm-es ADS shuntflow is észlelhető. TI I. Emelkedett jobb kamrai systoles nyomás.

        Mitrális billentyü mellső vitorláján kis proto-telesystoles prolapsus észlelhető II-III. foku MI-t okozva. Relaxatios zavarra utaló mitrális beáramlási görbe.

        Neurológiai vélemény: Atrophia cerebri. Apró vascularis laesiok az arteria cerebri media ellátási területében mindkét oldalon.

        Kérdésem:. Mivel akkor zúg jobban a fejem ha kifáradok, nem a sziv betegsége miatti keringési zavarok okozzák, okozták az agy problémáját?

        Köszönettel.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mitrális insuffitientia témában

        Kedves kérdező! Több probléma is okozhatja a panaszokat, indokolt lenne részletes kardiológiai kivizsgálás, ha eddig nem történt. Az egyik eltérés a mitralis prolapsus, ami többnyire apró szépséghibát jelent (a bal pitvar és kamra közötti billentyű lazább szerkezetű, emiatt minden szívösszehúzódáskor a pitvar felé visszacsapódik, s emiatt nem zár rendesen) - az Ön esetében jelentősebb mértékben engedi vissza a vért (4-es skálán 2-3. fokú visszacsorgás látható rajta). Ez okozhat fáradékonyságot, fulladást. A másik probléma a pitvari sövény kiboltosulása, aneurysmája, illetve a rajta észlelt 6 mm-es lyuk (ASD). Ez önmagában nem feltétlenül lenne beavatkozást igénylő eltérés, de tekintettel az ideggyógyászati panaszokra, a koponya CT-n észlelt apró lágyulásokra, felmerül, hogy ez áll a háttérben. Ezek miatt érdemes lenne kivizsgáláson részt venni annak eldöntésére, kell-e, lehet-e műtétesen (esetleg az ASD szempontjából katéteres úton) megoldani a problémát, vagy marad a gyógyszeres kezelés (ennek megítélésében többek között nyeletéses szívultrahangos vizsgálat segíthet).

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Mészáros Lajos
        urológus

        Dr. Mészáros Lajos

        Kérdés: 2009-11-11 18:08:25; Megválaszolva: 2009. november 11., 18:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: