• Alacsony pulzusszám rosszat mutathat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

        18 éves fiam ma volt a háziorvosnál, mert kézilabda edzés közben nagyobb fizikai megterhelés után nagyon rosszul van, szédül, látása elsötétül, olykor hányingere van, pulzussa nagyon szapora.

        A háziorvos készített EKG-t, és akkor egyértelműen látszott, hogy pulzusa percenként 48-49. (Meg is jegyezte, hogy nagyon alacsony.) Adott beutalót a kardiológiára, de az sajnos 1-2 hónapos várólistás. Kérdezem addig, hogy mennyire nagy lehet a baj? Ténylegesen mi az a nagyon alacsony pulzusszám, ami még normális? Ez még az?

        Köszönöm válaszám.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a alacsony pulzusszám témában

        Kedves Kérdező!

        Azt, hogy egyáltalán van-e baj, és ha igen, akkor mekkora, majd a vizsgálatok kiderítik, ezt látatlanban megmondani nem lehet. A pulzus esetében 60/perc alatti értéknél beszélünk bradycardiáról, alacsony pulzusszámról. Ennek alapjaként szolgálhat alulműködő pajzsmirigy, gyógyszermellékhatás, szívizomkárosdás, stb.Egyébként a pulzusszám megítélése mindig egyéni elbírálást igényel, mert pl. sportolóknál gyakran alacsony, és ez semmilyen károsodásra nem utal ilyenkor.

        Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos



        Kérdés: 2009-10-02 20:52:17; Megválaszolva: 2009. október 02., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktornő! Szépen kérem szakmai tanácsát, mert rengeteget jártam az utóbbi fél évben sürgősségin, tahycardiával. 18 éves koromig rengeteget sportoltam(verseny úszás, labdajátékok,tánc, stb..), mondhatni erős szívem volt, alig...