• Szívelégtelenségem van???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt "Webbeteg"

        Tisztelt doktor úr/nő!

        Mellkas rtg. felvétel:

        "A rekesz éles kontúrú, a lat. sinusok szabadok. A szívcsúcs mellett kis pleuropericardiális kitapadás látható. A vascularisatio pangásos jellegű. Kissé tágabb pulmonális főtörzsek. Nem nagyobb szív. Elongált aorta."

        55 éves, sajnos, túlsúlyos vagyok. A triglicerid és összkoleszterin is magas. Vércukor határon belül. Fizikai aktivitásom közepes. 10-20km gyaloglás, vagy 60-80km kerékpározás nem okoz gondot, természetesen, kényelmes tempóban.

        Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

        Tisztelettel: István

         

        WEBBeteg szakértő válasza a szívelégtelenség témában

        Tisztelt István!

        A szívelégtelenség diagnózisa klinikai tünetek és eszközös vizsgálatok eredménye alapján állítható fel. A tünetek, panaszok közé tartozik a csökkent terhelhetőség, fáradékonyság, kezdetben terhelésre, majd nyugalomban is előforduló fulladás, a folyadék-felszaporodás következtében kialakuló lábdagadás, májtáji feszülés.

        A vizsgálatok között első helyen szerepel a szívultrahang (echokardiográfia), mely képet ad a szív összehúzódó és elernyedő képességéről (az ún. szisztolés és diasztolés kamrafunkcióról), de a mellkas röntgen, EKG is segíti a véleményalkotást. Előfordulhat, hogy az echokardiográfia csökkent kamrafunkciót mutat, de a betegnek minimális panaszai vannak, ilyenkor is javasolt gyógyszeres kezelés a további romlás megakadályozására.

        Ön azt írta, hogy a fenti terhelés mellett nincs panasza, így nagy ijedségre nincs ok, de a mellkas felvételen leírt pangás (tüdőben jelentkező folyadékfelszaporodás) miatt érdemes lenne egy szívultrahangos vizsgálatot elvégezni, emiatt egyeztessen kezelőorvosával. Az emelkedett koleszterinszint miatt diéta és gyógyszeres kezelés javasolt. 

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-07 13:43:49; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 08:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: